top of page
  • Foto van schrijverDaphne

Maak je Eigen Unieke Wanddecoratie met Merino Wol!


Vorig weekend ben ik aan de slag gegaan met het maken van een muurhanger met merino wol, en wat ben ik blij met het resultaat zeg! Hieronder beschrijf ik in detail hoe ik te werk ben gegaan. Na een mislukte poging om een kleed met de wol te maken (is nog knap lastig 🙈) vond ik het zonde om het dan helemaal niet meer te gebruiken. Ik had nog ergens een stok liggen van een (ook nooit afgemaakt..) macramé project en besloot deze als basis te gebruiken. Het idee komt ook van de macramé wandkleden die je nu steeds vaker voorbij ziet komen, ik dacht dit kan ook vast met wol! Zoals je ziet is mijn werk niet gemaakt met strakke knopen en is de symmetrie ook vrij ver te zoeken, persoonlijk hou ik er juist van als iets er 'lekker losjes' uitziet. Deze is dus echt naar mijn smaak gemaakt maar je kan er natuurlijk helemaal je eigen draai aan geven, gebruik dit vooral om gewoon inspiratie op te doen!


Benodigdheden

Het enige wat je nodig heb is de merino wol, die heb ik hier gekocht. Ik had aan 500 gram meer dan genoeg en heb de kleur 'natural ivory' gekozen. Een basis heb je ook nodig maar dit kan eigenlijk van alles zijn, zelfs een tak (eventueel) bewerkt met schuurpapier zou prima werken! Ik zelf had deze basis nog liggen van Creativ. Hier zaten al handige haakjes aan voor het ophangen. (ps. dit is geen gesponsorde post 😉)
Hoe ga je te werk?

Je knipt 8 stukken wol af, de lengte van de stukken hangt af van hoe lang je de muurhanger wilt hebben. Ik heb mijn stukken uitgelegd op tafel en kwam er toen achter dat 10 teveel was voor de stok en heb de buitenste 2 niet gebruikt. Zoals je ziet zijn de stukken wol dubbelgevouwen en had ik ze al in een 'v' vorm gelegd. De middelste twee stukken zijn het langst en ze worden steeds korter naarmate je naar de rand werkt. Als je de lengte van hoe ze nu liggen vergelijkt met de lengte van het eindresultaat zie je dat die evengoed nog een flink stuk korter is. Houd daar dus rekening mee!

Zorg dat je ook zo'n 1 meter aan wol overhoud, dit moet namelijk later worden gebruikt voor het afknopen en opvullen van de onderkant!


Knopen

Het bevestigen van de wol aan de stok is vrij simpel en werk eigenlijk precies hetzelfde als met macramé touw. Houd er nu wel rekening mee dat wol veel fragieler is dan touw en dus makkelijker breekt als je teveel kracht zet. Ben je ooit al eens aan de slag gegaan met een macramé werk? Dan zal deze knoop je vast bekend voor komen, de horizontale lark! Je legt een lus op de stok en haalt vervolgens achterlangs de twee uiteindes door de lus heen en trekt hem strak (voorzichtig zijn hier!). Zo ziet dat eruit op de stok:

Dit doe je met alle 8 stukken, uiteindelijk heb je dan een hele rits wol aan je stok hangen met als het goed is een 'v' vorm erin. Is de 'v' vorm niet helemaal gelukt? Geen probleem op het einde knip je hem zo weer mooi in vorm. Je ziet dat mijn 'v' vorm ook lang niet meer zo netjes is. Ik persoonlijk vond hem er zo eigenlijk ook al heel leuk uit zien, hier 'afhaken' mag dus ook 😉


Toch besloten om door te gaan? Nu wordt het iets lastiger! Ik heb geen vast patroon of voorbeeld aangehouden, het enige wat ik probeerde waren 3 grotere knopen bovenin de hanger en onderaan vervolgens een soort van freestyle aan knopen met extra wol zodat het daar wat dikker werd.


De drie bovenste grotere knopen heb ik als volgt gemaakt: ik begon met de meeste linkse 4 uiteindes, hiervan nam ik de eerste van links en het 4e uiteinde van links en knoopte deze aan elkaar met een simpele strik om het 2e en 3e uiteinde van links heen. Doordat het meest linkse uiteinde ook het kortste is was hier nu nog maar een klein beetje van over. Met dit uiteinde heb ik net zolang knoopjes gemaakt om zichzelf heen totdat het op

was en er dus een soort van bobbel was ontstaan. Precies hetzelfde heb ik ook aan de rechterkant gedaan en met de middelste 4 uiteindes. Al het pluis dat uitstak van de knoop heb ik afgeknipt zodat het een net klein bolletje werd (zie foto hieronder).

Nu er boven wat knoop werk was verricht vond ik de onderkant van mijn hanger en maar een beetje zielig bij hangen. Er waren her en der zelfs lege plekken. Ik had nog wol over en wilde ook nog wel wat meer doen met knopen en dus heb ik de overige stukken wol gewoon her en der aan de al vastzittende uiteindes geknoopt. Ik hield natuurlijk wel het geheel in de gaten en lette goed op dat het niet helemaal een rotzooitje werd. Door bijvoorbeeld twee al vastzittende uiteindes te nemen en deze dan samen vast te knopen met nog een extra stuk dat dan ook weer lengte had valt het niet op dat er extra stukken zijn bevestigd aan de onderkant. Wat ook goed werkte was een nieuw bevestigd stuk wol nemen en een al vastzitten stuk en daar dan weer een nieuw stuk aan vastknopen.


Op het einde heb ik alle uitstekende pluizen afgeknipt en de 'v' weer netjes gemaakt. Voor het ophangen heb ik gewoon een simpel stuk touw bevestigd aan de stok. Het handige aan merino wol is dat het al helemaal bewerkt is en dus ook niet naar ruikt of snel vergaat of iets dergelijks. Ideaal spul eigenlijk! Heb je nog wol over? Je kunt er ook nog schaapjes mee maken 😉

Comments


2 tot 3 werkdagen levertijd | Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL | Eco friendly verpakking  

bottom of page