top of page
  • Foto van schrijverDaphne

Punch needling; Dit is alles wat je moet weten over punchen!

Punch needling is een moderne handwerktechniek waarbij je garen door middle van een punch needle in stof prikt om een 3D-effect te creëren. In dit blog zullen we een overzicht geven van hoe punch needling werkt, welke spullen je allemaal ervoor nodig hebt en wat je er mee kunt maken.

Punchen

Punch needling in het kort

Het proces van punch needling begint met het kiezen van een geschikte stof om op te punchen. De beste punch stoffen zijn canvas, katoen, of linnen. Zolang er geen elasticiteit in de stof zit en hij geweefd is gaat het goed. De stof plaats je in een borduurring om het zo te verstevigen tijdens het prikken. Vervolgens wordt een speciale punch needle gebruikt om dunne draden van stof, zoals wol of garen, in je doek te prikken. Bij het kiezen van je punch needle is het belangrijk te kijken naar je gekozen stof, is het een fijne stof zoals linnen? Dan heb je een dunne punch naald nodig. Is het juist een grove stof en wil je met dikke wol werken? Dan heb je een grote punch needle nodig. Er zijn punch needles die standaard komen met verschillende opzetstukjes, dat is super handig want je kunt de naald gewoon vervangen wil je met een andere stof aan de slag die vraagt om een ander formaat naald.


Items voor punchen kopen? We hebben van alles in de webshop staan!Welke punch needle heb ik nodig?

punch needle

Het is vooraf ook altijd lastig inschatten welke naald geschikt is voor je stof. Je weet of een naald goed is als er geen gaten ontstaan in het doek waarin je prikt en de garen waarmee je werkt soepel door de punch naald vloeien. Het is belangrijk dat de garen redelijk gemakkelijk door de punch needle heen kunnen bewegen omdat je constant lussen aan het maken bent; Je duwt de punch needle op hoog tempo door de stof en haalt hem weer terug, aan de andere zijde ontstaat er een lus, wanneer je garen blijven steken in de punch needle zul je onbedoeld af en toe de lus er weer uit trekken. Alleen door een aantal oefen punch steken te maken kom je erachter of je de juiste maat naald voor je stof en garen dikte te pakken hebt.Punchen op verschillende manieren

punch needling

Je hebt ook punch needles waarvan de naald verstelbaar is in lengte die uitsteekt vanaf het handvat. Dit is belangrijk omdat hoe langer de naald is die je door het doek duwt, des te langer je lus ook zal zijn aan de andere zijde. Hiernaast zie je een afbeelding van verschillende lusformaten, door voor een verstelbare punch needle te kiezen kun je dus gemakkelijk wisselen van het soort reliëf dat je aan het maken bent. Je kunt het ook op gevoel doen met een niet verstelbare punch needle maar je lussen zullen dan ooit allemaal gelijk eruit zien. Het mooie aan een verstelbare punch needle is dat je precies weet wat voor lus je gaat krijgen wanneer je hem op een bepaalde lengte afstelt en zo dus consistent overal hetzelfde patroontje kunt punchen! Op de afbeelding die je ook een aantal banen die 'verkeerd' gepuncht zijn. Hier is vanaf de voorzijde van het werkje naar achter toe gepuncht om zo eigenlijk geen lussen te krijgen maar steken die heel dicht op het doek zitten. Dit is een leuke techniek om wat variatie in je werk toe te brengen.


punch needling

Is Punch needling lastig?

Een van de voordelen van punch needling is dat het een snelle en efficiënte manier is om een 3D-effect te creëren. In tegenstelling tot andere handwerktechnieken, zoals borduren of kruissteek, hoef je geen eindeloze hoeveelheden steken te maken om het gewenste effect te bereiken. In plaats daarvan kan de punch needle worden gebruikt om snel grote gebieden van stof in een patroon te prikken. Punch needling een leuke en toegankelijke techniek voor zowel beginners als ervaren handwerkers. Het vereist geen speciale vaardigheden of ervaring en kan eenvoudig worden aangeleerd door gewoon eens een halfuurtje wat uit te gaan proberen.


Punch needling inspiratie

Punch needling kan worden toegepast op een heel groot aantal verschillende projecten, van wanddecoratie tot kledingstukken, tote bags en woondecoratie zoals kussens. De techniek kan worden gebruikt om allerlei verschillende patroontjes en texturen te creëren, van abstracte vormen tot realistische afbeeldingen van dieren of landschappen. Het is op dit moment vooral populair om een tote bag volledig naar eigen smaak te punchen met gave patronen of een borduurring voor aan de muur om te toveren tot klein kunstwerkje. Saaie kussenslopen zijn ook erg geschikt om op te leuken met een punch needle en garen!Commentaires


2 tot 3 werkdagen levertijd | Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL | Eco friendly verpakking  

bottom of page