top of page
  • Foto van schrijverDaphne

Zelf armbandjes maken, zo doe je dat: 5x handige tips en inspiratie!

Een middag aan de slag met zelf armbandjes maken? Goed plan! In deze blogpost behandel ik een aantal handige tips om te starten en deel ik mijn favoriete combinaties ter inspiratie.


Benodigdheden armbandjes maken

Wanneer je aan de slag wilt met zelf armbandjes maken is het handig om een aantal basis benodigdheden in huis te hebben en lekker veel verschillende kralen zodat je allerlei verschillende combinaties kunt maken. De meest eenvoudige en populaire manier om zelf armbandjes te maken is door kralen te rijgen aan een sterk elastiek draad en deze goed af te werken met een sluiting en oogje. Hiervoor heb je het volgende nodig:

Armbandjes maken

  • Schaartje

  • Extra sterk elastiek draad

  • Lang pincet voor het gemakkelijk rijgen van de kralen

  • Sluitingen en oogjes (optioneel, lees tip 5!)

  • Allerlei verschillende kralen.


Tip: In de webshop hebben we een starters set armbandjes maken, dan heb je alles in 1 keer in huis!


Starten met armbandjes maken

armbandjes maken

Je begint met een stuk draad af te wikkelen van de rol, ik raad aan ongeveer 1,5 keer ruim de omtrek van je pols te nemen! Dit stukje knip je af en vervolgens maak je hier een sluiting aan. Dit doe je met een dubbele knoop, elastieken draad is erg glad dus daarom is een dubbele of zelfs een drie dubbele knoop echt nodig. Hiernaast zie je hoe het basis knoopje werkt. Tip 1: Voor extra stevigheid kun je zelfs nog een drupje seconde lijm op de knoop laten vallen, zo schiet het knoopje zeker niet los!

Tip 2: Ga je aan de slag met kralen met een wat groter rijg gat? Knip dan het losse uiteinde van het knoopje niet te kort af, je kunt deze dan namelijk beter mooi wegwerken door hem door de eerste paar kralen van de armband te halen, zo heb je geen kort uitsteekseltje op het begin van je armband! Je hebt hier een wat groter rijg gat van de kraal voor nodig omdat er dan dus 2 draden doorheen moeten.


armbandjes maken

Kralen rijgen

Nu je een stuk draad hebt met daaraan een sluiting kun je beginnen met rijgen, tip 3: het is het beste om van te voren al een idee te hebben met wat voor kleuren je wilt werken en of je een bepaald patroon in je armbandje wilt hebben. Bedenk je namelijk halverwege pas dat je het tóch anders wilt hebben dan zullen alle kralen er weer af moeten om iets te kunnen veranderen!

Zoveel kralen heb je nodig

Tip 4: Je kunt grof berekenen hoeveel kralen je nodig hebt voor 1 armbandje, hiervoor moet je je pols omtrek weten. Een gemiddelde pols is 18/20cm, door de omtrek van je pols te delen door de maat van de kraal kom je erachter hoeveel kralen je nodig zult hebben! Voorbeeld: Je polsomtrek is 180mm en de kralen die je wilt gebruiken zijn 5mm, dan heb je: 180/5= 36 kralen nodig.


Armbandje afwerken

Heb je je armbandje met een sluiting eraan af? (Ps. Test hem eerst nog even om je pols voordat je hem definitief afmaakt!). Dan kun je een oogje aan het einde van je draad knopen. Dit doe je op dezelfde manier als bij het knopjes van de sluiting, gebruik weer 2 of 3 basis knopen en maak hem eventueel extra goed vast met een beetje lijm.

armbandjes maken

Tip 5: Zijn al je sluitingen en oogjes op of is het knopen teveel gedoe? Omdat je met elastiek draad werkt kun je ook zonder sluiting werken en de 2 draden gewoon los aan elkaar vast knopen! Als je dit wilt doen knip dan in het begin niet je draad los van de klos, zo kun je ongestoord rijgen zonder dat je kralen van je draad af vallen. Als je armband af is kun je hem losknippen van de klos en de twee losse uiteindes met de knoop hiernaast aan elkaar vastmaken. Maak deze knoop ook weer 2 of 3 keer en ook bij deze knoop is het aan te raden een extra drupje lijm op de knoop te laten vallen!


Inspiratie armbandjes maken

armbandjes maken

Ik ben zelf enorm fan van armbandjes met een vrolijke smiley in het midden of een leuke tekst! Een armbandje met tekst is ook extra leuk als vriendschapsarmbandje.


Met platte kralen van klei kun je de mooiste kleurencombinaties maken, het armbandje in het midden van de afbeelding bijvoorbeeld, het is net een zonsopgang!


Armbandjes van fijne rocailles vind ik ook altijd erg leuk, 1 armbandje volledig in dezelfde kleur is een leuke basis toevoeging aan een hele arm vol met armbandjes.


Ben je overtuigd en wil je graag aan de slag met zelf armbandjes maken? Bekijk hier onze leuke complete starters set armbandjes maken! :)


armbandjes maken

Comments


Commenting has been turned off.

2 tot 3 werkdagen levertijd | Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL | Eco friendly verpakking  

bottom of page