• Daphne Vlaar

Zelf kaarsen maken: Uitgebreide uitleg & alle benodigdheden op een rijtje

Je wilt aan de slag met zelf kaarsen maken maar weet niet precies hoe dat in zijn werk gaat en wat daar nu allemaal voor nodig is? Je bent op de juiste plek beland! Ik zal het eerst hieronder even op een rijtje zetten:


Kaarsen maken benodigdheden:

  • Kaars wax.

  • Lonten.

  • 2 pannen en een hittebron.

  • Potje of mal waar je de kaars in gaat gieten.

  • Lang dun voorwerp zoals een satéprikker of potlood.

  • Thermometer (optioneel)

  • Geur olie (optioneel)

  • Kleurchips (optioneel)


Zelf kaarsen maken, zo werkt dat:

Zelf kaarsen maken

Plaats de lonten met het ronde kantje op de bodem van de potjes of de mal. Het is natuurlijk de bedoeling dat de lont uit het midden van de kaars komt, je doet dit door een lang voorwerp dwars over het potje te leggen en de bovenkant van de lont eromheen te draaien. Ik gebruik saté prikkers of een rietje maar het kan ook met bijvoorbeeld een pen of bestek! Je zou eventueel ook het pitje kunnen bevestigen met secondelijm. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld een kaars in een schelp maakt! Je hebt ook speciale ijzertjes om de lont op zijn plek te houden, die zie je terugkomen in de video's hieronder. Ik raak die ijzertjes op de een of andere manier vaak kwijt en doe het dan uiteindelijk vaak op de DIY manier!


Kaarswax Smelten

De wax moet eerst worden gesmolten in een au bain-marie constructie. Dat houdt in dat de hittebron niet direct in contact mag komen met de pan of kom waarin het gesmolten wordt. Daarom heb je 2 pannen of in ieder geval een pan en een kom nodig. Je zet dus bijvoorbeeld een grote pan kokend water op het vuur en bovenop die pan zet je een kleinere pan/kom. In de video hieronder zie je een voorbeeld van een Au bain-marie constructie. De wax kan het beste gesmolten worden bij een temperatuur tussen de 60°C en 90°C. Uitgieten bij lage temperaturen geeft een ruwer effect. Bij hogere temperaturen wordt de kaars gladder. U kunt de temperatuur meten met een thermometer. Het is ook mogelijk het gewoon op gevoel te doen, dat doe ik ook altijd! Je laat de kaars wax rustig aan smelten op een middelhoog vuur tot het helemaal vloeibaar is. Wil je de kaarsen ieder een andere kleur (of geur) geven? Dan moet je het ook apart van elkaar smelten! Split je wax korrels eerst dus in meerdere delen.Geur & kleur toevoegen

Tijdens het smelten van de wax voeg je (eventuele) kleurchips toe in de gewenste kleur. (Zwarte chips zijn beige en de bruine chips zijn terracotta). Het is normaal dat ze nu nog een hele andere kleur hebben dan beschreven, die veranderd tijdens het drogen van de wax pas! Je voegt de geur olie toe wanneer de wax bijna helemaal vloeibaar is, des te meer je toevoegt des te sterker zal de kaars geuren. Een paar druppels zal niet heel veel effect hebben dus schroom niet! Bij de pakketten zelf geurkaarsen maken zitten 2 verschillende soorten geuren en kleuren!


Gieten

Nadat de kleur goed gemengd is in het geheel en alles volledig vloeibaar is kun je de wax in het potje gieten (waar de lont al in zit, zie stap 1). Maar let op! houd een klein beetje wax over in de pan - dit heb je namelijk later nog nodig! Het duurt nu ongeveer 2 uur voordat de wax is uitgehard. Tijdens dit proces ontstaat er altijd een soort sinkhole rondom de lont. Dit is helaas niet te voorkomen, het enige wat je kunt doen is de wax die je hebt overgehouden opnieuw te laten smelten en dat in de sinkhole te gieten om het weer mooi glad te krijgen. Houd ongeveer 1/5 over van de wax! Je kunt de wax direct uit de kom of pan gieten waarin je het gesmolten heb als dat makkelijk gaat of bijvoorbeeld een maatbeker met een handig giet tuitje pakken (Tip, hier kun je het ook meteen in smelten zoals je hieronder ziet!).Veel gemaakte fouten tijdens het zelf kaarsen maken

1) Heb je last van scheuren in je kaars? Dit gebeurd wanneer de kaars te snel gekoeld is, zet hem dus nooit in de koelkast om de wax sneller uit te laten harden maar zorg voor een stabiele omgevingstemperatuur!


2) Zitten er witte kristalachtige vlekken op je kaars? Dit kan aan 2 dingen liggen, of de mal / het potje was te koud tijdens het gieten of de temperatuur van je wax was te laag. 60 to 80 graden celsius is de optimale giet temperatuur! De mal/ het potje zou je eventueel voor het gebruiken even onder de warme kraan kunnen houden voor de zekerheid. Met een voedsel thermometer kun je de temperatuur van de wax eventueel meten wanneer je bezig bent.

3) Er vormt een gat rondom de lont na het gieten. Dit is een sinkhole en is heel normaal, je kunt het oplossen door wat extra wax over te houden en deze in het gat te gieten zodra hij begint te vormen. Dit staat als stap beschreven in de werkwijze en moet je altijd doen voor de zekerheid!


4) Wil je een gekleurde kaars maken maar pakt de kleur niet goed? Ook hier is het probleem de temperatuur van de kaars wax. De kleurchip zal pas goed mengen met de kaars wanneer de wax echt goed heet is (+60 graden). Je moet ook goed erop letten dat de volledige chip is opgelost in de wax - blijf dus door de wax heen roeren tot dat het allemaal precies dezelfde kleur is.


Laat deze lijst "fouten" je niet afschrikken! Zelf kaarsen maken is hartstikke leuk en je hebt er helemaal geen ervaring voor nodig. Met deze tips in gedachte zal het ook waarschijnlijk in een keer gewoon helemaal goed lukken!


Zelf kaarsen maken in een mal

Zelf kaarsen maken

Je hebt ze vast al een voorbij zien komen op instagram, hippe bubbel kaarsen of een ontbloot vrouwenlichaam in allerlei kleuren. Die kun je dus ook heel makkelijk zelf maken! Het enige wat je nodig hebt is een siliconen kaarsmal in de juiste vorm en laat ik die nou net op voorraad hebben liggen ;). Het maken van deze kaarsen werkt in principe hetzelfde er zijn alleen een aantal kleine aanpassingen nodig. Deze behandel ik uitgebreid in de handleiding zelf kaarsen maken die bij het pakket zelf kaarsen komt, dit pakket bevat ook de juiste mallen om de kaarsen die hiernaast zijn afgebeeld zelf te kunnen maken! Hier vind je dit kaarsen maken pakket.


Creatieve ideeën met zelf kaarsen maken

Op de video's hierboven zie je hoe je kaarsen maakt in een simpel leuk potje, daarvoor heb ik deze DIY pakketten geurkaarsen maken samengesteld. Je kunt ook droogbloemen toevoegen aan je kaars of hem in een niet zo standaard vorm gieten. Denk bijvoorbeeld aan een grote schelp of een oud servies kopje uit de kringloop! Overal kan in principe een kaars in gemaakt worden zolang het maar een holte heeft en er geen brandgevaar ontstaat wanneer je de kaars gaat opbranden. Zie hieronder de volledige video zelf kaarsen maken en een aantal de ideetjes die ik eerder al heb uitgewerkt.

zelf kaarsen maken

zelf kaarsen maken
Waarom zelf kaarsen maken?

Je denkt nu misschien, die kaarsen kan ik net zo goed gewoon in de winkel kopen! Ja klopt, maar het gaat ook eigenlijk niet om de kaars bij het zelf kaarsen maken maar juist om het 'maken'. Ik zeg het wel vaker maar hier komt ie' nog een keer: Hoofd uit, handen aan is echt een ding! Wanneer je ergens gefocust mee bezig bent stopt de draaimolen van gedachten in je hoofd en kun je even echt tot rust komen. Als kind kon ik al uren knutselen zonder kik te geven, dit is de volwassene versie van de knutselmiddag op de basisschool ;)

Nu zijn die kaarsen ook natuurlijk niet geheel nutteloos en dat maakt het extra leuk, je pakt je creatieve rust moment en maakt er nog iets moois en bruikbaars mee ook. Win win! Dit soort dingen zij ook heel leuk om te doen in een groep, in plaats van een avond wijn drinken en met een kater opstaan waarom niet eens een avond met z'n allen creatief aan de slag.Gratis verzending vanaf 19.50 binnen Nederland   🌼    2 tot 3 werkdagen levertijd   🌼     Eco friendly verpakking & materialen