top of page
  • Foto van schrijverDaphne

Dip Dye kaarsen maken in 5 stappen!

Heb je nog saaie witte diner kaarsen thuis liggen? Lees dan vooral verder! Het is super eenvoudig om een kleurrijk persoonlijk tintje aan de kaarsen te geven. In deze blog laat ik zien hoe je in 6 stappen diner kaarsen opleukt!

Benodigdheden zelf dip dye kaarsen te maken:

Ps. Bijna alle benondigdheden zijn in de webshop te vinden!

dip dye kaarsen maken
  • Witte/ blanco diner kaarsen

  • Soja wax (300gram is voldoende voor ongeveer 15 kaarsen)

  • Verschillende kleur pigmenten, let op dat je kleurpigment speciaal voor kaarsen neemt!

  • Cilinder vormige bekers of een grote oude kan, het aantal bekers dat je nodig hebt is afhankelijk van hoeveel verschillende kleurpigmenten je gebruikt.

  • Roerstaafjes

  • Pan met kokend water en schenkkan/kom om de wax in te smelten

  • Bakpapier (optioneel)


Hieronder beschrijf ik stap voor stap hoe je te werk moet gaan. Het is heel eenvoudig! Ik raad aan veel dinerkaarsen tegelijk op te gaan pimpen zodat je kunt experimenteren met verschillende kleurcombinaties. Met 1 dinerkaars ben je ook helemaal niet zo lang bezig, het dippen gaat heel snel.


Stap 1: Voorbereiding

Bereid de werkplek voor door alle benodigdheden klaar te zetten, ik werk zelf graag met bakpapier als ondergrond. Er zal namelijk wat wax morsen en de kaarsen zullen moeten drogen, de wax plakt niet zo erg aan bakpapier dus dit werkt erg fijn. Zorg ook dat je iets hebt waar de gedipte kaarsen tegen aan kunnen staan om te drogen, ik gebruik zelf een oude snijplank tegen een muur als steuntje waar de kaarsen tegenaan gezet kunnen worden.


dip dye kaarsen maken

Stap 2: Wax smelten

De wax moet eerst worden gesmolten in een au bain-marie constructie. Dat houdt in dat de hittebron niet direct in contact mag komen met de pan of kan waarin het gesmolten wordt. Daarom heb je 2 pannen of in ieder geval een pan en een kom nodig. Je zet dus bijvoorbeeld een grote pan kokend water op het vuur en bovenop die pan zet je een kleinere pan/kan. De wax kan het beste gesmolten worden bij een temperatuur tussen de 60°C en 90°C. Uitgieten bij lage temperaturen geeft een ruwer effect. Bij hogere temperaturen wordt de kaars gladder. Omdat we alleen maar een dun laagje over de kaars aanbrengen is het niet van heel groot belang op wat voor temperatuur de wax smelt, je kunt dit ook op gevoel doen zonder thermometer!


Stap 3: Kleur toevoegen

Verdeel de gesmolten sojawax over de 4 plastic cilinder bekers. Vul de bekers tot maximaal de helft! Ik raad aan om maar 1 of 2 bekers per keer te vullen als je alleen werkt. De wax gaat uiteindelijk namelijk stollen, het blijft nog iets langer warm door de andere helft weer terug in de pan te zetten. Wanneer je de wax in een beker hebt gegoten voeg je meteen een kleurchip toe. Je kunt experimenteren met eerst de helft van het kleurchipje toevoegen voor een minder intense kleur en later alsnog de rest van de kleur toevoegen. Roer het kleurchipje door de vloeibare wax met een roerstaafje totdat deze volledig opgelost is. Zo krijg je een mooie basis kleur die overal goed dekt.


dip dye kaarsen maken

Wil je dit juist niet en graag een kleur die een marble effect geeft zoals de voorbeelden hiernaast? Roer de kleurchip dan maar een heel klein beetje door de vloeibare wax heen, je zult strepen kleur door de wax zien terwijl de chip langzaam smelt. Als je je kaarsen dipt door de strepen heen krijg je het marble effect op je kaars! Het beste is om te experimenteren en er zo achter te komen in hoeverre het chipje opgelost moet zijn in de wax om het voor jou gewenste resultaat te krijgen.Stap 4: Dippen

Wanneer de kleurchip volledig opgelost is in de wax kun je een kaars in de gekleurde wax dippen. Zowel de onder als bovenkant kan erin gedipt worden. Tip: houd de beker schuin om zo meer wax in schuine vorm over de kaars aan te brengen. Je kunt meerdere keren dippen voor een diepere kleur, laat de gekleurde wax altijd goed van de wax af druppen voordat je hem weg zet. Het beste is om snel te werken en dinerkaarsen achterelkaar door te dippen. Droogt je kaars en is de kleur je toch niet intens genoeg? Je kunt hem altijd nog een keerd dippen voor een extra laagje kleur!


Stap 5: Drogen

Zet je kaars schuin tegen bijvoorbeeld een snijplank om hem goed te laten drogen. Stolt je gekleurde wax al voordat je er klaar mee bent? De plastic beker met wax kan enige tijd in heet water staan tot dat het weer smelt, let wel op; niet al te lang en niet op heel hoog vuur!


Tips en ideetjes

Naast het dippen van kaarsen kun je ook met bijvoorbeeld acrylverf hartjes of bloemetjes op je kaars schilderen. Je kunt ook hartjes maken door een satéprikker in vloeiblare gekleurde wax te dippen en met het puntje te 'tekenen'. Het is even oefenen maar uiteindelijk gaat dat vrij makkelijk! Dit was het, veel plezier met dip dye kaarsen maken!dip dye kaarsen makenComentarios


2 tot 3 werkdagen levertijd | Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL | Eco friendly verpakking  

bottom of page