Daphne
Borduren op kleding, dit moet je weten! 6x tips & handige trucjes.
Zelf je kleding een stukje mooier maken of personaliseren met een borduursel is hartstikke leuk om te doen en helemaal niet moeilijk! In deze blog leg ik aan de hand van 6 tips alles uit wat je moet weten over het borduren op kleding.
1: Kies een toegankelijke stof
In principe kun je op ieder kledingstuk borduren als je het maar hard genoeg probeert, het moet alleen ook leuk blijven dus ik zou aanraden weg te blijven van een aantal stoffen die het borduren een stuk lastiger maken!
Belangrijkste tips:
Kies een stof zonder elastaan
Blijf als beginner weg van (te dikke) stugge stoffen
Kies een niet doorschijnende stof
Dikke spijkerstof is bijvoorbeeld geen aanrader - je moet je naald iedere keer met veel kracht door de stof duwen. Zere vingers en een gebogen naald na een paar steken komen vaak voor, ik spreek uit ervaring 😉
Een stof met enige vorm van stretch erin is ook geen aanrader, om netjes te kunnen borduren moet je een borduurring om de stof kunnen spannen zonder dat de stof al te veel meegeeft. Als de stof namelijk vervormd wanneer je hem uitrekt dan zal je borduursel of veels te los zijn wanneer je de stof uit de ring haalt of juist veels te strak en de stof vervormen. Op het labeltje in een t-shirt kun je zien in hoeverre de stof elastaan bevat, het liefst vermijd je dit volledig!
Stoffen waar ik zelf het liefste op borduur:
100% katoen
Linnen
Bij bijvoorbeeld de zeeman heb je al een mooi basic wit t-shirt van 100% katoen voor nog geen 10eu! Gek maar waar: Schoenen zijn ook heel makkelijk om op te borduren! Bijvoorbeeld Converse schoenen lenen zicht perfect voor een bloemetje hier en daar. Nog een laatste tip betreft de stof, kies geen stof die doorschijnt, je zult aan de achterkant van je borduursel losse garen moeten afwerken en dan kan het nog wel eens zo zijn dan je bij een doorschijnende stof lelijke lijnen ziet van garen die aan de achterzijde zijn vastgeknoopt.
2: Kies een niet al te gedetailleerd patroon.
Borduren op kleding brengt wat meer problemen met zich mee dan borduren op een stofje in een ring die aan de muur komt te hangen. De kleding dient namelijk gedragen en gewassen te worden! Losse eindjes moeten dus extra goed worden afgewerkt, (daar zijn methodes voor, die bespreek ik later) maar om wat problemen voor te zijn raad ik aan om te starten met een wat simpelere patroon zoals het lijnpatroon op het jasje hiernaast! Zo kun je ook zien hoe het werkje op bijvoorbeeld je t-shirt blijft zitten na een wasbeurt. Het zou zonde zijn als je uren hebt gespendeerd aan een borduursel dat na 2 keer wassen al allerlei losse garen bevat.
Waar kun je leuke patroontjes vinden? Kijk eens op Pinterest! Daar vind je bakken aan inspiratie en losse patronen die je zelf vanaf je beeldscherm over kunt tekenen, bij de online handleiding van het grote starters borduurpakket vind je ook 10 verschillende patronen die je kunt gebruiken.
3: Teken je patroon over met wateroplosbare stift of gebruik Soluvlies.
Heb je een wit t-shirt uitgekozen om op te borduren? Top! Dan kun je met wateroplosbare stift gemakkelijk een patroon overtekenen vanaf een beeldscherm. Invert de kleuren van het lijnpatroon zodat de achtergrond zwart is en de lijnen wit, dit doe je met bijvoorbeeld pinetools, google op "invert colors image" en pinetools is een van de eerste websites die naar voren komt. Via deze website kun je een afbeelding uploaden die vervolgens automatisch ge-invert wordt (zie de video hieronder waarom dit zo handig is!).
Ga je op een donkere stof borduren? Dan is Soluvlies een goede oplossing! Dit is vlieseline die oplost in water, een soort heel dun stof achtig vel waarop je het patroon kunt printen of zelf kunt overtekenen met bovenstaande methode. Vervolgens kun je dit vel op de kleding plakken, door zowel het vlies als je kledingstuk borduren en uiteindelijk met water het Soluvlies op laten lossen zodat alleen je borduursel op de kleding nog zichtbaar is.
In de webshop is een a4 vel soluvlies te vinden met 36 voorgedrukte patronen! Bij het extra grote starters borduurpakket zit een blanco vel soluvlies.
4: Benodigdheden
Fijn om bij de hand te hebben wanneer je gaat borduren op kleding:
Borduurring, simpel bamboe
Draaddoorsteker
Naaldenset met verschillende maten
Vingerdop
Splitsbare borduurgaren
Patroonteken stift
Een borduurring is nodig om de stof waarop je gaat borduren strak te zetten en makkelijk hanteerbaar te maken. Borduren op stof die niet strak gespannen staat gaat geheid problemen opleveren, je borduurt namelijk de kreukels ook mee! Een draaddoorsteker is een handig dingetje waarmee je garen gemakkelijk door het oog van je naald krijg, scheelt wat frustratie! Een naaldenset met verschillende diktes naalden is handig voor beginners, ik wist pas na vele verschillende maten uitproberen wat het beste werkte voor mij persoonlijk. Per stof verschilt het ook wat voor naald het fijnste werkt. Met een grote naaldenset bij de hand kun je dus zelf gemakkelijk uitvogelen welke naald het beste werkt! Een vingerdop raad ik aan wanneer je gaat borduren op spijkerstof, je zult dan wat meer kracht moeten zetten dan gebruikelijk en om goed grip te houden op je naald en je vingers te sparen werkt een rubberen
vingerdop erg fijn. Als laatste raad ik splitsbare garen aan, standaard borduurgaren bestaan uit 6 verschillende strengen die om elkaar heen gedraaid zijn. Deze 6 strengen kun je splitsen om zo bijvoorbeeld met maar 2 strengen van de 6 een veel dunnere gedetailleerde lijn te maken. Zo breng je reliëf in je werk. Goed om te weten 😄: Al deze items (en nog meer) zitten in het starters borduurpakket dat ik zelf heb samengesteld!
5: Leer de 5 basisborduursteken uit je hoofd.
Heb je nog nooit zelf geborduurd? Geen probleem! Het modern borduren bestaat uit vrij veel soorten borduursteken maar er zijn er eigenlijk maar 5 die je echt moet kennen om te kunnen starten. Met deze 5 borduursteken kom je al heel ver, zo kun je er teksten meer borduren, bloemetjes, takjes, bijtjes - noem maar op! Ik heb eerder al een blog geschreven over hoe deze 5 borduursteken precies werken. Zie de link: 5 borduursteken uitgelegd.
6: Werk je borduursels goed af.
Het goed afwerken van je borduursel is super belangrijk wanneer je geborduurd hebt op kleding die ook daadwerkelijk gebruikt en gedragen gaat worden. Een wasbeurt kan er al snel voor zorgen dat je borduursel loslaat en dat wil je natuurlijk voorkomen. Was daarom sowieso kleding waarop geborduurd is altijd in een waszak. Knoop de losse uiteindes het liefst aan elkaar vast, dit is steviger dan losse knopen in de draden zelf. Knip de uiteindes dus niet te kort af maar zorg dat er veel lengte over is om de uiteindes aan elkaar te kunnen knopen! Achteraf wanneer er een stevige knoop in zit kun je de loshangende draden wel kort afknippen. Voor extra stevigheid kun je vervolgens een backing stof toevoegen. Deze stof leg je over de achterkant van je borduursel en strijk je er tegenaan, het is bedoeld om er permanent te blijven zitten. Deze opstrijkbare tussenvoering werkt heel goed! Dit is echter niet altijd nodig, ik doe het persoonlijk alleen bij totebags omdat hier nog wel eens een paar sleutels bleef haken in de achterkant van mijn borduurwerk. Bij t-shirts had ik geen last hiervan en gaat het prima zonder de backing!
Ook belangrijk! 😄
Ben je een beginnende borduurder en heb je ook nog geen tot weinig items in huis om aan de slag te gaan? Dan raad ik het grote starters borduurpakket aan! Niet alleen omdat ik hem zelf heb samengesteld maar vooral omdat hij gewoon écht alles bevat wat je nodig gaat hebben. Er zit ook een handleiding bij met 10 leuke borduurpatronen en alle basis borduursteken tot in de details uitgelegd met afbeeldingen. De 50 borduurgaren die erbij zitten zullen ook meer dan genoeg zijn om eindeloze leuke combinaties te gaan maken.
Tekst borduren op kleding
Soms kan alleen een simpel woord of quote al genoeg zijn om je kledingstuk een stukje unieker te maken. Voor het borduren van tekst gebruik ik zelf het liefst de steelsteek of de rijgsteek. Deze steken staan ook uitgelegd in deze blog! 5 borduursteken uitgelegd.
Borduren op kleding inspiratie, volg ons op instagram en TikTok voor meer inspiratie!
Comments