5 Borduursteken uitgelegd: Alle basis borduursteken op een rijtje
top of page
  • Foto van schrijverDaphne

5 Borduursteken uitgelegd: Alle basis borduursteken op een rijtje

Wil jij leren borduren? Ik heb 5 basis borduursteken voor modern borduren hieronder op een rijtje gezet en stap voor stap uitgelegd! Ook geschikt voor complete beginners :)


Borduursteken
Dit patroon bestaat volledig uit de 5 borduursteken hiernaast!
De Borduursteken die ik hier behandel:
  • De Rijgsteek

  • De Steelsteek

  • De Franse Knoop

  • De Satijnsteek/Platsteek

  • Lazy daisy steek


Met combinaties van deze 5 borduursteken kun je allerlei borduurpatronen borduren die er misschien ingewikkeld uit zien maar dus eigenlijk hartstikke eenvoudig zijn! Tip; Probeer na het lezen van deze blog te achterhalen welke steek waar is gebruikt op foto's van borduurwerkjes. Je zult al snel merken dat het vaak alleen maar verschillende combinaties zijn van de basissteken.



1) De Rijgsteek

Dit is de makkelijkste steek die er is! Je haalt je naald van voor naar achter door je doek met telkens precies dezelfde ruimte tussen de steken in en dat is het. Het is de ideale steek om het borduren een beetje in de vingers te krijgen wanneer je er voor het allereerst mee aan de slag gaat. Ik gebruik hem vooral voor het afwerken van de borduurring, ga met de rijgsteek de hele borduurring rond en trek aan de 2 uitstekende touwtjes, de stof trekt netjes naar binnen en je kunt je ring ophangen!



2) De Steelsteek

De steelsteek gebruik ik (verrassend genoeg 😉) voornamelijk voor het borduren van stelen van bloemen! Het is ook een vrij simpele steek wanneer je hem eenmaal door hebt. In de afbeelding hiernaast zie je het principe van de steelsteek uitgelegd;


Je zet een steek, vervolgens haal je je naald

weer van achter naar voren halverwege deze vorige steek (punt 1). Je haalt deze steek weer naar achteren bij punt 2, let op dat alle steken telkens ongeveer dezelfde lengte hebben! Des te langer je steken des te dunner je Steelksteek gaat zijn. Je blijft dit principe herhalen, bij punt 3 zie je dus dat je vanaf achter je naald weer naar voren steekt halverwege de steek die je net hebt gezet (van punt 1 naar punt 2) en je deze steek weer wegsteekt naar achteren 1 standaard lengte verder bij punt 4.



3) De franse knoop

De franse knoop, ookwel French knot genoemd is ietsje lastiger. Bij deze steek maak je een kleine knoopje op je doek. Hiervoor is een bepaalde techniek die ik "het achtje" noem. Je maakt namelijk met je draad de vorm van een 8 om je naald heen door een lusje te maken (stap 1), daar je naald doorheen te halen (stap 2). Vervolgens haal je je draad nog een keer om je naald heen in tegenovergestelde richting waardoor je de 8 vorm krijgt (stap 3). Nu trek je het draad strak (stap 4) en steek je de naald terug naar achteren op dezelfde plek als waar je naar voren was gekomen en haalt heel het draad door het knoopje heen (Stap 5). Je franse knoopjes zien er als kleine bolletjes uit, je kunt er zoveel maken als je wilt heel dicht op elkaar om zo een ruimte op te vullen. Denk bijvoorbeeld aan het middenstuk van een bloem!



4) De Satijnsteek/ Platsteek

Deze steek is weer een stukje makkelijker, het enige wat je doet is steken van voor naar achter halen zo dicht mogelijk op elkaar om zo een oppervlakte "in te kleuren" als het ware. In de afbeelding hiernaast zie je hoe onze borduurstof uit hele kleine vierkantjes bestaat, het geheim is om telkens een vierkantje op te schuiven wanneer je de steken van voor naar achter haalt. Let ook altijd goed op bij het borduren van de Platsteek in welke richting je borduurt.

Hiernaast zijn de steken verticaal gezet maar dat had ook horizontaal of scheef gekund wat ieder weer een heel ander effect zou geven! Op de afbeelding hieronder zie je een Daffie's borduurpakket (ik maak zelf borduurpatronen en stel daar complete beginners kits bij samen ☺️) waarbij de platsteek heel vaak is gebruikt. Hij is in allerlei verschillende richtingen opgezet waardoor je alsnog een leuk patroon krijgt met veel reliëf! Bij de platsteek borduur je ook meestal met maar 3 garen van de streng in plaats van de volle 6 omdat je zo veel preciezer kunt werken.


Borduursteken
Dit patroon bestaat uit maar 3 verschillende borduursteken

5) De lazy Daisy steek


De lazy daisy steek is ideaal om kleine schattige bloemetjes mee te borduren. Je borduurt er ook snel een groot oppervlakte mee vol! Je maakt een lus zo groot als je de steek wil hebben door 2 steken vlak naast elkaar weg te steken, (van punt 1 naar punt 2).

Vervolgens haal je je naald terug naar voren in het uiterste puntje van de lus, let op, nog wel binnen in de lus! Je steekt je naald weer naar achteren vlak buiten de lus boven punt 3. Op de manier zet je de lus vast als het ware. Dit kun je zo vaak als je wilt herhalen om zo bijvoorbeeld een bloemetje te maken zoals hieronder!



Andere Borduursteken

Er zijn nog veel meer borduursteken te benoemen binnen het modern borduren. Denk bijvoorbeeld aan de spinnenwebsteek, Backstitch of de Long&short stitch! Deze 5 zijn echter de basis. Ik zou aanraden er mee aan de slag te gaan als beginner om gewoon even te oefenen en te kijken of het borduren wat voor jou is. Veel van de borduurpakketten & borduurpatronen die ik aanbied bestaan alleen maar uit steken die hier al uitgelegd zijn! Hoewel ze dus intimiderend lijken is het eigenlijk heel simpel omdat je steeds dezelfde technieken herhaalt en zodra je die onder de knie hebt zit je goed.




Wil je je verder verdiepen in het modern borduren? Ik heb een groot starters pakket modern borduren samengesteld waarbij een uitgebreide handleiding zit met 10 in plaats van 5 borduursteken uitgelegd en waar ook 10 leuke borduurpatronen in staan!!



Video uitleg borduursteken

Op Instagram (@daffies.diy), op TikTok (@daffys_crafts) en op Pinterest (@Daffiesdiy) plaats ik regelmatig video tutorials van verschillende borduursteken. Leer jij dus veel gemakkelijkers via video's? Neem daar dan eens een kijkje! Op Tiktok heb ik een speciale map aangemaakt waar alle video's samen terug te vinden zijn en op Instagram kun je door de feed scrollen en wordt het ook al snel duidelijk waar welke steek te vinden is ik heb alle video's namelijk een plaatste met tekst gegeven als feed afbeelding! Op Pinterest heb ik een bord aangemaakt genaamd "borduursteken". Niet te missen dus en je hebt vrije keuze voor welk platform je het vaakst gebruikt :)



























2 tot 3 werkdagen levertijd | Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL | Eco friendly verpakking  

bottom of page