Daphne
Bijenwas, 3x de leukste creatieve projecten.
Creatief aan de slag met bijenwas? Lees hieronder stap voor stap hoe je kaarsen, geur blokjes en bijenwasdoek maakt!
Bijenwas
Bijenwas is een natuurlijk product dat wordt geproduceerd door honingbijen om hun korven te bouwen. Het is een ontzettend veelzijdig materiaal en wordt al eeuwenlang gebruikt voor allerlei doeleinden, waaronder het maken van kaarsen. Het maken van kaarsen met bijenwas is een hartstikke leuke en rustgevende activiteit die je gemakkelijk zelf thuis kunt doen. Het eerste creatieve project dat ik hier behandel is daarom kaarsen maken, lees hieronder verder wat er voor nodig is en hoe het in zijn werk gaat :)
Benodigdheden bijenwas kaarsen maken:
Bijenwas gezuiverd
Kaarslonten geschikt voor bijenwas
Potje / kaars mal om de kaars in te gieten
Schenkkan en hittebron voor het verwarmen en uitgieten van de kaars
Optioneel is een thermometer voor het precies uitgieten op de juiste temperatuur en een lont houder om de lont goed op zijn plek in je mal/potje te houden.
Verschillende soorten bijenwas
Voordat je begint met het maken van kaarsen met bijenwas, is het belangrijk om een aantal dingen te overwegen. Ten eerste moet je beslissen wat voor soort kaarsen je wilt maken. Wil je bijvoorbeeld kaarsen maken die je kamer lekker laten ruiken, of wil je kaarsen maken die alleen dienen als decoratie? Er zijn verschillende soorten bijenwas verkrijgbaar, zoals gele bijenwas, witte bijenwas en bijenwas voor cosmetische doeleinden. Gele bijenwas wordt het meest gebruikt voor het maken van kaarsen omdat het gemakkelijk te verwerken is en een fijne kenmerkende geur heeft. Witte bijenwas is duurder omdat het extra processen door heeft gegaan zodat het zijn lichte kleur heeft en minder sterk ruikt. Bijenwas voor cosmetische doeleinden zoals het maken van lippenbalsem is vergelijkbaar met gele bijenwas maar er is extra aandacht besteed aan het reinigen zodat er geen enkele reststukken uit de bijenkorven in de wax voorkomen. Deze wax moet ook allerlei tests ondergaan om het label 'geschikt voor cosmetische doeleinden' te krijgen, dat zorgt ervoor dat dit soort bijenwas de duurste van de drie is maar in essentie eigenlijk hetzelfde is als 'normale' gele bijenwas.
Bijenwas kopen
Eind Januari komen er gele bijenwas pastilles in de webshop. Deze bijenwas komt rechtstreeks van de imker en is enkel gezuiverd om rommel van de bijenkorf eruit te halen en is vervolgens gesmolten en omgevormd naar handige pastilles! De medewerkers van de stichting Nora werkt scheppen de bijenwas pastilles in bruine kraft zakken van 350 gram en 1kg. De was is uitermate geschikt om kaarsen van te maken en ruikt heerlijk. Omdat er geen groothandelaren tussen zitten kunnen we de bijenwas voor een super competitieve prijs aanbieden! :)
Zo maak je bijenwas kaarsen:
Smelt de bijenwas in een pannetje op laag vuur in een au-bain-marie constructie. Zorg ervoor dat je genoeg bijenwas gebruikt voor het aantal kaarsen dat je wilt maken. Het magische getal om te bereken hoeveel wax je nodig hebt is 0.84. Doe de inhoud in ml van je potje of mal X 0.84 en je weet hoeveel gram bijenwas je nodig hebt om het potje te vullen.
Voeg eventueel geurstoffen toe aan de gesmolten bijenwas als je dat wilt. Er zijn talloze geuren en ook kleuren om uit te kiezen! Let wel op, de was heeft al een gele kleur van zichzelf en heeft ook al een redelijk aanwezige geur. Het resultaat zal dus een mengsel worden tussen de toegevoegde geur/kleur en de al bestaande geur en kleur.
Zet de kaarsenmal of het potje op een stabiel oppervlak, zoals een tafel of aanrecht. Plaats de lont in het midden van je potje door middel van lontstickers en houd de lont op zijn plaats met een lonthouder. Giet je de kaars in een siliconen mal? Haal dan met een dikke naald de lont door het puntje van de mal heen.
Giet de gesmolten bijenwas rustig in het potje of je mal. Houd een beetje wax over voor het geval dat er een sinkhole rondom je lont ontstaat, dit is niet te voorkomen en kun je later opnieuw opvullen met de overgebleven bijenwas.
Laat de kaarsenmal volledig afkoelen voordat je de kaars eruit haalt. Dit kan een paar uur duren afhankelijk van de afmeting van je kaars. Ik laat kaarsen uit een mal voor de zekerheid altijd een nacht staan.
Als de kaars helemaal is afgekoeld, kun je hem uit de kaarsenmal halen. Snijd eventuele overtollige bijenwas rondom de kaars af met een scherp mes.
En dat is alles! Je hebt nu een mooie, handgemaakte kaars van bijenwas. Je kunt de kaars in een mooie kaarsenhouder zetten of hem zo laten als hij is. Bijenwas staat erom bekend dat de vlam wat onrustiger is dan van bijvoorbeeld paraffine kaarsen omdat de was een natuurproduct is. Schrik daar dus niet van! Je zou het tegen kunnen gaan door paraffine aan je bijenwas toe te voegen maar ik heb dat persoonlijk nog nooit gedaan omdat dit naar mijn mening een mooi natuurproduct verpest.
Bijenwas geur blokjes
Omdat bijenwas van zichzelf een hele fijne geur heeft is de was ideaal om geur blokjes van te maken! Deze geur blokjes kun je vervolgens smelten in een olie diffuser met kaarsje eronder. Je maakt de geur blokjes door de wax op dezelfde manier als hierboven beschreven staat te smelten maar geen lont toe te voegen. Je kunt eventueel wel geur oliën naar wens toevoegen voor een nog sterkere geur! Ik voeg zelf ook graag gedroogde bloemetjes toe zodat de blokjes er nog leuker uit zien. Je kunt de wax in een ijsblokjes mal maken of mallen voor bonbons, daar zijn er heel veel van te vinden. In de webshop komt binnen kort een leuke mal voor de geur blokjes in bijenvorm, wel zo toepasselijk 😄. De blokjes zullen langzaam aan smelten op de diffuser en een hele fijne geur vrij geven. Je kunt de overgebleven wax achteraf wanneer deze weer hard is los schrapen en opnieuw smelten om er weer een kaars of geur blokje van te maken.
Bijenwasdoek maken
Bijenwas doeken zijn een natuurlijk alternatief voor plasticfolie en zijn een geweldige manier om producten te bewaren. Ze zijn gemaakt van biologisch afbreekbare bijenwas en stof, en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, zoals het afdekken van schalen of het oprollen van snacks voor onderweg.
Om een bijenwas doek te maken, heb je de volgende materialen nodig:
Bijenwas
Stoffenlapjes of oude kleding
Bakplaat
Oven
Om te beginnen, verwarm je de oven voor op ongeveer 100 graden Celsius. Leg de stoffenlapjes op de bakplaat en smelt de bijenwas in een pannetje op het fornuis. Als de bijenwas volledig gesmolten is, giet je het over de stoffenlapjes heen, zodat deze volledig bedekt zijn met een laag bijenwas. Zet de bakplaat met de lapjes in de oven en laat ze ongeveer 20 minuten drogen. Haal de lapjes uit de oven en laat ze afkoelen. Als de lapjes volledig afgekoeld zijn, kun je ze gebruiken om producten te bewaren. De bijenwas doeken zijn wasbaar en kunnen hergebruikt worden, wat betekent dat ze een duurzame en milieuvriendelijke keuze zijn voor het bewaren van producten. Probeer het eens en maak je eigen bijenwas doeken om te helpen bij het verminderen van afval en het beschermen van onze planeet.
Comments