• Daphne Vlaar

Zelf kaarsen maken: Welke kaars wax kun je het beste gebruiken?

Er zijn heel veel verschillende soorten kaars wax beschikbaar met allemaal verschillende eigenschappen, maar welke kaars wax is het beste? Hieronder een overzicht!


Kaars wax kopen

Er zijn heel verschillende soorten kaarsen wax, bij het maken van een keuze moet je er vooral op letten dat de wax geschikt is voor de kaars die je wilt maken. Zo heb je bijvoorbeeld extra zachte wax die ideaal is om in een potje te gieten maar die niet gebruikt kan worden voor in een mal! Daarnaast is het ook belangrijk dat (mocht dit een issue voor je zijn) je een eco friendly variant kiest, de ene wax die zichzelf 'eco' noemt kan toch nog stukken schadelijker zijn dan een andere eco variant bijvoorbeeld! Daarnaast moet je er op letten dat er geen paraffine in de kaars wax zit, dit is namelijk hartstikke schadelijk.


Welke kaars wax is het milieuvriendelijkste?

Bijenwax is de aller natuurlijkste wax die je kunt kopen en daarom ook het beste voor het milieu, deze wax komt helaas wel met een prijskaartje en heeft een gele kleur - daar moet je dus van houden! Op de tweede plek komt koolzaadwas (ook wel raapzaad wax genoemd), deze wax wordt geproduceerd in Europa en is daarom (als je het hier koopt) milieuvriendelijker en goedkoper dan Soja wax. Soja wax moet namelijk geïmporteerd worden uit Amerika en dat gaat dus gepaard met heel wat schadelijk vervoer wat de kosten van soja wax ook weer hoger maakt dan die van bijvoorbeeld raapzaad wax. Soja, koolzaad en raapzaad wax hebben allemaal gemeen dat ze vanuit een natuurlijk duurzaam product gemaakt worden, daarom worden ze dus ook als milieuvriendelijk beschouwd! Dit in tegenstelling tot zo'n beetje alle andere soorten wax die paraffine gebruiken, dit is een super schadelijke stof die wanneer opgebrand dezelfde gassen uitstoot als een diesel auto, dat wil je niet in je huis hebben lijkt mij.


Waarom is paraffine wax schadelijk?

Kijk goed bij het aanschaffen van een wax of er paraffine in zit, de schadelijke stoffen zijn echt niet mis er is zelfs een studie die het linkt aan een grotere kans op kanker vanwege de carcinogene stoffen in paraffine wax. Dat het nog steeds overal te koop is en in zoveel kant en klare kaarsen zit is omdat het spotgoedkoop is. Het wordt namelijk gemaakt van het afvalproduct dat vrij komt wanneer ruwe olie wordt geproduceerd. Vandaar dus ook dat dezelfde stoffen erin zitten als de uitlaatgassen van een dieselauto. Niet zo gek ook dat er meerdere studies zijn die inmiddels hebben geconcludeerd dat het branden van paraffine wax een negatief impact heeft op je gezondheid. Wel gek dat zoveel mensen alsnog paraffine in hun kaarsen hebben zitten! Daar moet verandering in komen wat het heeft niet alleen een negatief effect op je gezondheid maar ook op het milieu en dat terwijl er zoveel goede alternatieven beschikbaar zijn.


Conclusie

Ik werk zelf met raapzaad wax (ook wel koolzaadwas genoemd) gemixt met bijenwas omdat deze nog een stukje goedkoper is dan koolzaad wax en geschikt is om zowel in een potje te gieten als in een mal. Koolzaad wax is vaak namelijk te zacht om in een mal te gieten. Dit ligt ook aan met wat voor bestand de wax gemixt is, 100% pure koolzaad wax brand bijvoorbeeld totaal niet goed en kun je geen kaarsen van maken, het moet altijd met een ander bestandsdeel gemixt worden. Hier dus ook weer opletten of dat bestandsdeel dan niet toch wel weer paraffine bevat. Een ander leuk bijkomend voordeel, koolzaadwas is een optimale geurdrager, wil je dus geurkaarsen maken? Dan kun je het beste koolzaadwas gebruiken!koolzaadwas
Gratis verzending vanaf 19.50 binnen Nederland   🌼    2 tot 3 werkdagen levertijd   🌼     Eco friendly verpakking & materialen