Daphne
Zelf kaarsen maken: Welke kaars wax kun je het beste gebruiken?
Er zijn heel veel verschillende soorten kaars wax beschikbaar met allemaal verschillende eigenschappen, maar welke kaars wax is het beste? Dat ligt aan het type kaars dat je wilt maken! Hieronder beschrijf ik waar je precies op moet letten en hoeveel wax je precies nodig hebt per potje.
Onze top 3 favoriete kaars waxen
Kaars wax kopen, welke heb je nodig?
Er zijn heel verschillende soorten kaars wax, bij het maken van een keuze moet je er vooral op letten dat de wax geschikt is voor de kaars die je wilt maken. Zo heb je bijvoorbeeld extra zachte wax die ideaal is om in een potje te gieten maar die niet gebruikt kan worden voor in een mal! Haal je de kaars namelijk uit de mal kan het zo zijn dat hij te zacht is om op zichzelf te blijven staan. Een warme dag en je kaars smelt.. Daarnaast is het ook belangrijk dat (mocht dit belangrijk voor je zijn) je een eco friendly variant kiest, de ene wax die zichzelf 'eco' noemt kan toch nog stukken schadelijker zijn dan een andere eco variant bijvoorbeeld. Daarnaast moet je er op letten dat er geen paraffine in de kaars wax zit, dit kan namelijk bij langdurige blootstelling zelfs schadelijk voor je gezondheid zijn.
Welke kaars wax is het milieuvriendelijkste?
Bijenwas is de aller natuurlijkste wax die je kunt kopen en daarom ook het beste voor het milieu, deze wax komt helaas wel met een prijskaartje en heeft een gele kleur en kenmerkende geur - daar moet je dus van houden. Ik ben persoonlijk wel enorm fan van de geur van bijenwas, een betere natuurlijke geurolie is er niet! Op een gedeelde tweede plek komt koolzaadwas (ook wel raapzaad wax genoemd) samen met Soja wax. Het ligt er een beetje aan waar de wax geproduceerd wordt welke van de 2 het wint, koop je wax in Nederland dan wil je het liefst dat deze binnen Europa geproduceerd is want zo zijn de transportlijnen en indirect de vervuiling dus het minst! Soja wax moet iets vaker dan koolzaadwas geïmporteerd worden uit Amerika en dat gaat dus gepaard met heel wat schadelijk vervoer wat de kosten van soja wax gemiddeld ook weer hoger maakt dan die van bijvoorbeeld koolzaad wax. Soja en koolzaadwas hebben wel gemeen dat ze vanuit een natuurlijk duurzaam product gemaakt worden, daarom worden ze dus ook als milieuvriendelijk beschouwd! Dit in tegenstelling tot zo'n beetje alle andere soorten wax die paraffine gebruiken, dit is een super schadelijke stof die wanneer opgebrand dezelfde gassen uitstoot als een diesel auto, dat wil je liever niet in je huis hebben! Wanneer je vaak paraffine kaarsen brandt in huis met weinig ventilatie heeft dit een aangetoond negatief effect op je gezondheid.. Een snelle google zoektocht naar de negatieve effecten van paraffine wax laat je al snel alle labels van de kaarsen in huis wat aandachtiger dan normaal lezen 😅
Waarom is paraffine wax schadelijk?
Kijk goed bij het aanschaffen van een wax of er paraffine in zit, de schadelijke stoffen zijn echt niet mis er is zelfs een studie die het linkt aan een grotere kans op kanker vanwege de carcinogene stoffen in paraffine wax. Dat het nog steeds overal te koop is en in zoveel kant en klare kaarsen zit is omdat het spotgoedkoop is. Het wordt namelijk gemaakt van het afvalproduct dat vrij komt wanneer ruwe olie wordt geproduceerd. Vandaar dus ook dat dezelfde stoffen erin zitten als de uitlaatgassen van een dieselauto. Niet zo gek ook dat er meerdere studies zijn die inmiddels hebben geconcludeerd dat het branden van paraffine wax een negatief impact heeft op je gezondheid, vooral bij mensen met een al zwakke gezondheid. Wel gek dat zoveel mensen alsnog paraffine in hun kaarsen hebben zitten! Daar moet verandering in komen want het heeft niet alleen een negatief effect op je gezondheid maar ook op het milieu en dat terwijl er zoveel goede alternatieven beschikbaar zijn.
Kaarsen in een mal maken
Wil je kaarsen in een mal maken en moeten ze dus uiteindelijk op zichzelf kunnen staan? Dan raad ik soja wax aan met stearine als toevoeging. Dit zorgt ervoor dat de kaars hard genoeg is om op zichzelf te kunnen staan zonder risico op inzakken. Stearine zit maar in kleine hoeveelheden bij de wax gevoegd, de wax in de DIY pakketten kaarsen maken in deze webshop bevatten allemaal vooraf optimaal gemixte soja wax geschikt voor zowel potjes als mallen.
Waar kun je kaars wax kopen?
In de webshop hebben we Soja wax die vooraf al optimaal gemixt is voor zowel kaarsen in potjes als kaarsen uit een mal. 100% pure koolzaad en soja wax brandt totaal niet goed en hier kun je geen kaarsen van maken, het moet altijd met een ander bestandsdeel gemixt worden, je kunt er vanuit gaan dat wanneer er koolzaad / soja wax wordt aangeboden om zelf kaarsen mee te maken deze dus niet 100% puur is. Er zit vaak sowieso een vorm van "vegetable monoglyceride" bij. Dit zorgt voor een optimale binding van geur aan de wax en zorgt ervoor dat er geen luchtbellen in de wax ontstaan tijdens het gieten. Stearine is ook een veelvoorkomende toevoeging, dit zorgt er namelijk voor dat de wax harder wordt en dus ook geschikt voor bijvoorbeeld kaarsen uit een mal. Soms wordt er alsnog paraffine toegevoegd aan de pure koolzaad/soja wax voor verharding. Zonde! Een ander leuk bijkomend voordeel, zowel koolzaadwas als Soja wax is van nature al een optimale geurdrager, wil je dus geurkaarsen maken? Dan kun je het beste koolzaad/ soja was gebruiken! Leuk feitje, koolzaadwas wordt gemaakt van die gele bloemetjes die in de zomer overal in de berm groeit, Soja wax wordt gemaakt van de sojaboon.
Hoeveel kaars wax heb je nodig voor een kaars?
Het magische getal is 0.84! Je berekent hoeveel wax je nodig hebt voor een potje door de inhoud in ml x 0.84 te doen. Een potje met een inhoud van bijvoorbeeld 200ml heeft 0.84x200= 168 gram wax nodig. Geen idee hoeveel ml je potje is? Giet er water in en giet dit terug over in een maatbeker, zo kun je precies zien hoeveel ml er in het potje gaat!
Comments