top of page
  • Foto van schrijverDaphne

Op deze stoffen kun je allemaal borduren!

Borduren kan op veel meer stoffen dan alleen op het katoen dat bij het starters borduurpakket zit. Kies een mooie kleur of fijne textuur en geef je borduurwerk net wat extra's.


Kruissteek & vrij borduren

Er zijn 2 verschillende manieren van borduren, met de kruissteek of vrij borduren. Voor de kruissteek is er eigenlijk maar 1 soort stof geschikt en dat is die met een duidelijk recht relief erin. Je moet er hele duidelijke kleine vierkantjes in kunnen zien want de patronen voor de kruissteek zijn zogenoemde tel patronen. Hierbij zie je dus door middel van het tellen van het aantal vierkantjes waar je je steek moet maken.


Vrij borduren is anders, hier is tellen niet van belang en dit kun je dus op zo'n beetje iedere denkbare stof doen! Ik borduur zelf vaak op bijvoorbeeld transparante mesh stof, of op jute, velvet en zo kan ik nog wel even door gaan. Er is eigenlijk maar 1 regel: Zolang je met je naald gemakkelijk door de stof heen kunt gaan is het geschikt om vrij op te borduren.

Dat wil niet zeggen dat het ook meteen makkelijk is, tijdens het borduren op mesh moet je bijvoorbeeld heel voorzichtig omgaan met de delicate stof.


Stretch in een stof is iets dat je wilt vermijden, dit maakt het namelijk erg lastig om de stof goed op zijn plek te houden in de borduurring. Je borduurwerk zal er rommelig uit komen te zien en dat wil je niet!


Favoriete stoffen

Ik borduur het allerliefst op gewoon simpel katoen. Dit katoen kun je in allerlei kleuren krijgen en dat maakt een borduurwerk extra leuk! Velours stof is een goede tweede, het is iets lastiger om op te werken maar het ziet er echt heel gaaf uit op een borduurring. Hieronder een aantal afbeeldingen van borduurwerkjes die ik gemaakt heb op verschillende soorten stoffen. Ik heb zelfs op een schilderij geborduurd! Dit kan namelijk ook, in deze blog heb ik meer geschreven over het borduren op een schilderij.


Vind hier meer informatie over stoffen en het wassen ervan.
Comments


2 tot 3 werkdagen levertijd | Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL | Eco friendly verpakking  

bottom of page