top of page
  • Foto van schrijverDaphne

Zelf papier maken in 5 stappen.

Wil je aan de slag met zelf papier maken? Hier vertel ik wat je nodig hebt en leg ik de basis stap voor stap uit!

papier maken

Zo werkt papier maken

Het maken van papier is een oude kunst die al duizenden jaren bestaat. Het is heel leuk om te zien hoe een natte massa van cellulosevezels uit planten wordt omgezet in een stevig, gebruiksklaar product! Zelf papier maken is een leuke redelijk simpele en creatieve activiteit die je thuis kunt doen zonder dat je er al te veel spullen voor nodig hebt. In dit blogpost geven we je een stappenplan om zelf aan de slag te gaan met papier maken :)


Stap 1: Verzamel materiaal

Om papier te maken heb je het volgende nodig:

  • Water

  • Een blender of staafmixer

  • Een emmer of grote kom

  • Een scherm of zeef

  • Een vlak oppervlak om op te drogen, zoals een tegelvloer of een deurmat

  • Cellulose vezels en oud papier

PS. We hebben een compleet starters pakket zelf papier maken in de webshop staan, losse schepramen en cellulose vezels! 😄


Stap 2: Maak de papierpulp

Om papierpulp te maken, kun je verschillende soorten papier gebruiken, zoals oude kranten, tijdschriften of boeken. Ritsel het papier in kleine stukjes en doe het in de blender of staafmixer. Voeg vervolgens voldoende water toe om het papier te bedekken. Mix het papier totdat het een vochtige, papachtige substantie is geworden. Als het papier te droog is, voeg dan wat meer water toe. Als het te nat is, voeg dan wat meer papier toe. Cellulosevezelf voeg je toe aan de papierpulp om het extra stevig te maken en te zorgen dat wanneer je het papier ook echt gaat gebruiken de inkt van bijvoorbeeld een pen niet uitlekt over het papier.


Stap 3: Zeef de papierpulp

Giet de papierpulp in een emmer of grote kom en zeef het met behulp van een scherm of zeef. Dit helpt om eventuele knopen of stukjes papier te verwijderen die niet goed gemengd zijn. Als je het scherm of de zeef weghaalt, moet je een vochtige laag papierpulp overhouden die je kunt gebruiken om papier te maken.


Stap 4: Maak het papier

Giet een laag papierpulp op het vlakke oppervlak waar je het wilt laten drogen. Gebruik een houten spatel of een ander vlak gereedschap om de pulp te verdelen en te gladstrijken. Zorg ervoor dat de pulp een gelijkmatige dikte heeft en dat alle luchtbellen verwijderd zijn. Laat het papier vervolgens drogen. Dit kan enkele uren of zelfs een dag duren, afhankelijk van de dikte van het papier en de omgevingstemperatuur.


Stap 5: Maak het papier af

Als het papier droog is, kun je het afwerken door het te persen of te polijsten met een vlakke voorwerp, zoals een linoleumstempel of een deegroller. Dit zorgt voor een gladder en professioneler uiterlijk van het papier. Als je wilt, kun je ook kleur toevoegen aan het papier door pigmenten, kruiden of bloemen toe te voegen aan de papierpulp voordat je het op het vlakke oppervlak legt. Laat je creativiteit de vrije loop en experimenteer met verschillende kleuren en texturen om unieke stukken papier te maken.


Zelf papier maken is een leuke en educatieve activiteit die iedereen thuis kan doen. Het is ook een goede manier om oude papierproducten op een milieuvriendelijke manier te hergebruiken. Probeer het eens uit en maak je eigen unieke stukken papier!

papier maken

papier maken

papier maken

Comments


2 tot 3 werkdagen levertijd | Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL | Eco friendly verpakking  

bottom of page