top of page
Foto van schrijverDaphne

Zeep maken met rode Franse klei; zo doe je dat!

Rode klei heeft een hele waslijst mooie eigenschappen voor de huid, in zeep verwerkt geeft het ook een heel mooi resultaat, in de blog laat ik stap voor stap zien hoe je zelf zeepjes kunt maken met Franse Illiet klei!


zeep maken met klei
Zeep gemaakt met franse klei

Franse klei Zelf zeep maken klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar het is eigenlijk super gemakkelijk en leuk om te doen! En als je het mij vraagt, is er geen betere manier om te beginnen dan met het toevoegen van rode franse klei aan je recept. Rode franse klei, ook wel Illiet klei genoemd, is een natuurlijke klei die afkomstig is uit Frankrijk en al eeuwenlang gebruikt wordt in de verzorging van de huid. Frans rode klei is een zachte en milde klei, die perfect is voor de gevoelige huid. Het is rijk aan mineralen, waaronder magnesium, silicium, ijzer, calcium en kalium. Deze mineralen helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verminderen van roodheid en het verbeteren van de elasticiteit van de huid. Zelf zeep maken met franse rode klei is een leuke manier om creatief bezig te zijn en tegelijkertijd uw huid te verzorgen. Het is een natuurlijke en milieuvriendelijke optie en absoluut niet lastig in zeep te verwerken. De klei heeft onder andere de volgende eigenschappen:

  • De klei bevat ijzeroxide en is een mineraalrijk product.

  • De klei ontgift, zuiverend en werkt verzachtend voor zowel de gevoelige en droge als normale huid.

  • De klei kan gebruikt worden als gezichtsmasker wanneer hij wordt aangemaakt met gedestilleerd/bron water.

  • Regenereert cellen en bevordert zo het herstel van de huid, helpt wonden te genezen door de aanwezigheid van Aluminium Silicaat.

  • Heeft een remmende werking op actieve bacteriën en virussen, het vermindert roodheid en ontstekingen in de huid, waaronder acne.

  • Rode klei stimuleert de doorbloeding en de vorming van rode bloedlichaampjes


Zeep maken met klei

zeep maken met klei

Nou, als dat niet genoeg redenen zijn om rode franse klei in je zeep te gebruiken, weet ik het niet meer.. Het volgende punt; Hoe je zelf zeep kunt maken met rode franse klei. Hieronder volgt een recept waarmee je kunt beginnen. De klei op de afbeeldingen heb ik volgens dit recept zelf gemaakt.

Wat heb je nodig:


Hoe maak je het:

  1. Smelt de basiszeep in een hittebestendige kom in een au-bain marie constructie. Dit houd in dat je een pan water kookt en in deze pan water een tweede kom/pan zet waarin je de zeep smelt. Zo komt de zeep niet direct in contact met de hittebron en smelt het geleidelijk.

  2. Voeg de rode franse klei toe aan de gesmolten zeep en roer het goed door tot het volledig opgenomen is, dit zorgt voor een homogene terracotta kleur zeep. Wil je een patroontjes in de zeep maken met de klei zoals swirls? Wacht dan met het toevoegen van de klei totdat je de zeep uitgiet in de mal.

  3. Voeg eventueel etherische oliën toe voor geur, dit is niet per sé nodig, de klei heeft zelf al een fijne subtiele aardende geur.

  4. Giet de zeep innde zeep mal, giet 2 zeepjes per keer en zet de kom dan terug op de hittebron. De zeep verhard namelijk vrij snel en als je ervoor kiest de klei nu pas toe te voegen voor een swirl effect zul je tijd nodig hebben voor het bewerken van de zeep. Het achteraf toevoegen van de klei doe je door de klei eerst te vermengen met een half flesje alcohol (ongeveer 15ml). De alcohol zorg ervoor dat de klei een vloeibare massa wordt die zich goed zal hechten aan de zeep. Met een theelepeltje kun je de klei vloeibare klei in de zeep laten druppelen. De klei zal naar de bodem zakken en het kan lijken alsof er helemaal geen klei is toegevoegd aan de zeep. Met een lang voorwerp zoals een satéprikker roer je de klei door het zeepje heen, neem de randje van het blok zeep goed mee en raak de bodem van de zeep mal aan met de satéprikker. Wanneer de zeep is afgekoeld zul je pas zien wat voor patroon je op de bodem van je zeepje heb gemaakt met de klei!

  5. Je kunt eventueel droogbloemen zoals Rozenblad en knoppen toevoegen aan de zeep. Dit doe je achteraf wanneer de zeep ongeveer 5 tot 10 minuten gerust heeft en de bovenkant al uitgehard is. Je sprayt eerst veel alcohol over de zeep en laat hierna de rozenblaadjes over de zeep vallen, de alcohol creëert een plak laagje op de zeep. Zonder dat het rozenblad in de zeep zelf zit en daardoor verkleurd blijft het evengoed goed zitten.

  6. Haal de zeep uit de vormpjes nadat ze zijn uitgehard voor zo'n 3 tot 5 uur en gebruik ze voor het wassen van je handen en lichaam.


Zeep maken met klei

En dat is het! Zoals je kunt zien, is het eigenlijk heel simpel om zelf zeep te maken met klei. En nu je weet hoe het moet, kun je beginnen met experimenteren en aanpassingen maken aan het recept om het perfect te maken voor jouw huidtype. Misschien wilt u proberen met andere kleuren of geuren, of misschien wilt u proberen om andere soorten klei toe te voegen voor nog meer voordelen voor de huid. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Zelf zeep maken is een leuke activiteit om te doen met kinderen of vrienden. U kunt samen de ingrediënten mengen en de vormpjes uitkiezen. En als u de zeep cadeau geeft, is het nog specialer als het zelfgemaakt is. Nog een laatste ding, als u besluit om zelf zeep te maken met rode franse klei, is het belangrijk om te weten dat de klei kan afgeven wanneer deze in contact komt met water. Dit is normaal en niets om je zorgen over te maken, maar het is wel iets om in gedachten te houden als u de zeep gebruikt. Je wast de rode tint gemakkelijk van je huid af met water, het even laten zitten en zelfs uit laten harden versterkt de werking - zie het dan als een soort masker voor de huid! In samenvatting, het zelf maken van zeep met rode franse klei is een leuke en creatieve manier om uw eigen persoonlijke verzorgingsproducten te maken. Met de vele voordelen voor de huid en het gemak van het verwerken van de klei in de zeep zou ik iedereen aanraden het eens uit te proberen.








Comments


Gratis verzenden vanaf 22.50eu binnen NL - 1 tot 3 werkdagen levertijd - Eco friendly verpakking & materialen!

bottom of page