top of page
  • Foto van schrijverDaphne

Verschillen tussen vrij borduren, borduren met de kruissteek en punch needling.

Nieuw in de wereld van het handwerken? Dan kunnen sommige termen nogal vaag overkomen! In deze blog behandel ik de verschillende borduurtechnieken.


Vrij borduren vs. de kruissteek

Bij het borduren heb je twee verschillende technieken die niets op elkaar lijken maar evengoed allebei onder de term "borduren" vallen. Dit is vrij borduren en het borduren met de kruissteek. Vrij borduren is een nieuwere moderne versie van borduren, hierbij heb je tientallen verschillende steken die meestal op een soepele katoenen stof geborduurd kunnen worden. Bij de kruissteek is het een ander verhaal, er is maar 1 steek (de kruissteek 😁 ) en die gebruik je voor heel het patroon. Bij het borduren met de kruissteek heb je ook een ander soort doek nodig, eentje met duidelijke vierkantjes waar je de kleine kruissteekjes op kunt maken.

Voor het borduren met de kruissteek heb je dus heel weinig kennis van verschillende steken nodig, je moet maar 1 simpele steek onder de knie hebben en kunt vervolgens een telpatroon volgen dat aan de hand van de vierkantjes op je doek laat zien hoeveel vakjes je moet opschuiven bijvoorbeeld van je vorige steek. Je kunt je steken dus precies uittellen.


Hieronder zie je 2 afbeeldingen, de rechter kikker is een voorbeeld van een werk met verschillende steken op een soepele katoenen stof geborduurd, dit valt onder het vrij borduren. De linker is een borduurwerk gemaakt met de kruissteek techniek, je kunt hier veel minder verschillende dingen borduren en moet in de hokjes blijven werken. Je ziet nu ook goed hoe de borduurstoffen van elkaar verschillen, bij het vrij borduren heb je een stof nodig waarin je geen kleine vierkantjes ziet zitten.Wat is leuker?

Ik persoonlijke ben fan van vrij borduren, je kunt alle kanten ermee op en echte natuurgetrouwe werkjes maken. Bij de kruissteek zit je vast aan een patroon dat bestaat uit allemaal kleine vierkantjes, een soort grote pixel afbeelding krijg je dus. De kruissteek is daarentegen wel veel makkelijker, wil je dus gewoon wat afleiding en gedachteloos met je handen bezig zijn? Dan raad ik de kruissteek aan! Wil je wat meer je eigen creativiteit erin kunnen stoppen dan zouden de eindeloos te combineren steken bij het vrij borduren aan te raden zijn.


Punch needling

In het starters borduurpakket met de kruissteek zit ook een punch needle, deze gebruik je voor het "punchen" bij deze techniek haal je je draad door de punch naald en steek je de punch naald door het doek heen en haalt hem weer terug. Zo blijft er een lus achter aan de voorkant, de grootte van de lus kun je verstellen met de punch naald. Hoe het precies werkt staat uitgelegd in de handleiding borduren die bij het starters kruissteek & punch needling borduurpakket komt! Deze techniek is heel makkelijk en gaat ook veel sneller dan vrij borduren en borduren met de kruissteek. Ook met de punch needle werk je op een doek met vierkantjes of in ieder geval zichtbare wat grovere vierkantjes erin, daarom heb ik ze samen in een starters pakket gestopt! Hieronder een afbeelding van een werkje dat gemaakt is met de punch needle en een foto van een punch needle uit het starters borduurpakket voor punchen & de kruissteek. In dit voorbeeld zijn hele kleine lussen gebruikt, alleen het witte deel van de golf heeft wat grotere lussen. Je kunt met punchen dus gemakkelijk reliëf maken in je werk. Met de punch needle kun je relatief snel een grote oppervlakte "inkleuren" als het ware.

Welk borduurpakket moet je hebben?

Hierboven heb je kunnen zien wat de verschillen zijn tussen het vrij borduren, de kruissteek en punch needling. Alle 3 de technieken zijn sowieso rustgevend en leuk om te doen, het is maar net wat je graag wilt maken! Een gedetailleerd werkje maak je het beste met dit starters borduurpakket vrij borduren. Voor de makkelijkere punch techniek en eventueel ook de kruissteek heb dit starters borduurpakket kruissteek & punch needling nodig. Bij beide pakketten komt een uitgebreide handleiding waarin alles wat je moet weten over de technieken staat uitgelegd! Laat de vele steken van het vrij borduren of de wat raar uitziende punch needle je dus niet intimideren!
Comments


2 tot 3 werkdagen levertijd | Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL | Eco friendly verpakking  

bottom of page