top of page
  • Foto van schrijverDaphne

Studies bewijzen het: Borduren is goed voor je mentale gezondheid! 5 voordelen op een rijtje

Borduren werkt ontspannend en stress verlichtend, dat zal je vast vaker gehoord hebben maar nu is er ook echt een studie die bewijs levert en wat blijkt? Mensen die beginnen met borduren ervaren minder stress gerelateerde klachten dan ervoor en er is nog een hele verdere waslijst met voordelen. Snel maar een borduurpakket aanschaffen dus!


De voordelen van borduren op een rijtje:


- Stress verlichtend

- Verlaagt je bloeddruk

- Ontwikkelt je creativiteit

- Verlicht gevoelens van angst

- Het boost je brein functie


Omdat je bij borduren geconcentreerd bezig bent maar tegelijkertijd wel precisiewerk uitvoert waarbij je zowel je handen als je ogen gebruikt worden deze delen van je hersenen tegelijkertijd getraind. De reden dat dokters patiënten met hersenschade vaak soortgelijke brein oefeningen geven is omdat het een super goede oefening voor de hersenen blijkt te zijn. Het stimuleert de hand - oog coördinatie en werkt tegelijkertijd aan het verbeteren van je concentratie vermogen. Hersenen kunnen namelijk net als spieren gewoon getraind worden en borduren is een hele fijne oefening voor je hersenen net als push ups dat voor je spieren zouden zijn bijvoorbeeld!


Wanneer je ergens op gefocust bent vergeet je als het ware de wereld om je heen. Dit is nou precies wat de bedoeling van borduren is, wanneer je met naald en draad bezig bent moeten je hersenen focussen op een aantal verschillende dingen zoals het aansturen van je handen, nadenken over volgende steken etc. dit zorgt ervoor dat er geen ruimte is om aan andere nare dingen te denken omdat je op dat moment ergens mee bezig wat stimulerend genoeg werkt om alle andere gedachten 'uit' te zetten. Voor angstige gevoelens of stress is er op dat moment dus gewoon even geen ruimte. Dit zie je ook terug in de levels van de verschillende 'slechte' stress hormonen in je bloed, na een handwerk activiteit zoals borduren blijken deze significant lager te zijn. Borduren is zelfs opgenomen in het Britse overheidsprogramma om mensen met mentale gezondheidsklachten te helpen!


Naast dat er dus allerlei lichamelijke en mentale voordelen zicht voordoen ontwikkel je ook je creativiteit. Ik ben van mening dat iedereen creatief is, je moet er alleen gewoon de tijd voor nemen! Iedereen kan zijn eigen gave borduurpatroon maken of mooie kleuren borduurgaren met elkaar matchen. Het is een kwestie van de tijd ervoor nemen en ook echt geloven dat je het kan. Veel mensen haken namelijk van te voren al af met de woorden "ja maar ik ben helemaal niet creatief" Echt wel! Iedereen is creatief op zijn eigen manier, want ja wat nou kunst is dat is ook gewoon een kwestie van smaak. Borduren is dan ook net zo'n werkje waar echt voor geld, des te vaker je het doet des te beter het zal lukken. Die borduursteken zullen elke keer een stukje netter eruit zien totdat je een patroon of handleiding niet eens meer nodig hebt want je kent ze toch allemaal al uit je hoofd! Gewoon ermee beginnen dus, ik raad een starters borduurpakket aan maar ik ben misschien een beetje biased ;)


Creativiteit en hoogsensitiviteit

Via deze website over hoogsensitiviteit kwam ik er ook achter dat creativiteit in het algemeen heel goed is juist voor mensen die hoogsensitief zijn. Creatief bezig zijn is een goede energiegever, zeker voor het hoogsensitieve brein dat vaak heel creatief is maar daar geen aandacht meer aan kan besteden door overprikkeling. Het beste advies is - doorbreek de cirkel! Begin gewoon en je ziet hoe er uiteindelijk als vanzelf mooie dingen kunnen ontstaan en het je heel veel rust brengt.


Bronnen

De studie omtrent de voordelen van borduren voor je mentale gezondheid is gedaan aan de University of Brighton door Heidi Von Kurthy. Hierbij de link mocht je meer informatie willen!

In deze tekst wordt ook naar andere studies omtrent de voordelen van borduren gerefereerd.Comments


2 tot 3 werkdagen levertijd | Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL | Eco friendly verpakking  

bottom of page