top of page
  • Foto van schrijverDaphne

Getest: Stof op natuurlijke manier verven met avocado.

Ik was benieuwd of het verven van de stof uit het starters borduurpakket met avocado zou werken, spoiler: het werkt super goed!


Stof verven met avocado
De geverfde stofjes, borduurpatroon komt van een illustratie van Studio Løpsch

Stof verven met avocado

Ik heb de natuurlijke 'verf' gemaakt met 2 avocado's en 1 liter water. Ik heb zowel de schil als de pitten van de avocado heel goed schoongemaakt met een afwasborstel en deze toen voor ongeveer 1,5 uur gekookt in water. Tijdens het koken heb ik verschillende lapjes stof voor 5 tot 10 minuten ondergedompeld in het 'soepje' om de kleuren te testen. Ik zou ook zeker aanraden dat te doen, er is geen vaste formule voor het verkrijgen van een bepaalde kleur, des te langer je de stof mee kookt des te dieper de kleur gaat zijn maar dat is zo'n beetje de enige regel die hier op gaat. Ik heb zowel de witte stof als de taupe kleurige stof uit het starters borduurpakket getest en beide stofjes pakte de kleur goed op. De taupe stof werd iets bruiner dan de witte stof maar dat was eigenlijk het enige verschil!


stof verven met avocado

Het onderdompelen van de stof in het 'soepje' kun je ook pas na het koken van de schil en pitten doen wanneer het water is afgekoeld, de meeste diepe kleur op de afbeelding heb ik bijvoorbeeld gekregen door de stof de hele nacht in het diep rode water te laten liggen samen met de pitten en schil van de avocado.


Omdat ik vrij ongeduldig ben heb ik het overgrote deel van de lapjes stof gewoon tijdens het koken al in de pan ondergedompeld. Het belangrijkste is dat je goed roert en oplet dat de stof volledig onderwater blijft anders krijg je kringen!


stof verven met avocado

Stofjes drogen

Het drogen van de stofjes heeft 1 nacht geduurd, ik heb ze binnen aan een waslijn gehangen. Een aantal aan een wasknijper en aantal niet, die aan de wasknijpers hingen hebben op de plek waar ze vastgeklemd zaten een lichtere kleur gekregen, ik vermoed omdat de knijper wat van de verf heeft opgenomen dat is dus iets om rekening mee te houden!
Geverfde stof gebruiken

Ik heb op een van de lapjes stof een simpel lijnpatroon geborduurd naar een illustratie van Studio Løpsch (Ps. hele fijne webshop met allemaal leuke kaartje en hebbedingetjes). Ik vroeg me af of de wateroplosbare patroon tekenstift uit het starters borduurpakket ook zou werken op de geverfde stof en geen kringen of iets dergelijks zou achterlaten maar dat ging prima! Ik kon de stift achteraf gewoon eruit wassen met water zonder de kleur van de stof aan te tasten.

Op de andere stofjes wil ik nog een tekstje borduren en ook testen of je er een stempel op kunt drukken, lijkt me ook gaaf! Ik heb de stofjes nog niet proberen te wassen maar ben dat ook eigenlijk niet van plan te gaan doen, ze komen of los of in een borduurring aan de muur te hangen dus heel vies zullen ze hier niet worden. Of het wel kan vraag ik me af ik vermoed dat de kleur een stuk minder aanwezig zal zijn na een wasbeurt!


Overgebleven verf

Nadat de avocado pitten en schillen 1,5 gekookt waren in het water en de hele nacht hebben ingetrokken heb ik ze uit de pan gehaald en het overgebleven diep gekleurde water in een oude augurken pot gestopt. Deze verf heb ik later nog een keer gebruikt om zelfgemaakt papier een kleurtje mee te geven, dat werkte super goed! (ps. daar volgt nog een blog over). Ik heb nu nog een hele pot natuurlijk verf staan, geen idee hoe lang het 'goed' blijft om heel eerlijk te zijn maar dat zie ik vanzelf wel ;). Voor komende projectjes denk ik het in ieder geval vast nog wel eens goed te kunnen gebruiken!


stof op natuurlijk manier verven

stof op natuurlijke manier verven


2 tot 3 werkdagen levertijd  |  Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL  |  Met liefde verpakt

bottom of page