top of page
  • Foto van schrijverDaphne

Punniken maar dan met een punnikmolen, stukje sneller & stukje makkelijker, zo werkt het!

Traditioneel punniken gaat erg langzaam, de punnikmolen biedt uitkomst en met al die meters punnikdraad kun je heel wat leuke dingen maken.


gepunnikte bloemen punnikmolen

Gepunnikte bloemen

Ik heb met de punnikmolen binnen 10 minuten slieren van 5 meter draad gemaakt. Je kunt alleen dunnere het liefst gemerceriseerd katoenen garen gebruiken in de molen. Ik heb allerlei varianten getest en vond uiteindelijk de Capri variant van Katia het beste werken. Die lijn heeft ook enorm veel kleuren en is vriendelijk voor de portemonnee dus dat komt goed uit!

Ik heb door het gepunnikte draad ijzerdraad van 1.1mm dik van de Hema gehaald, dat gaat vrij makkelijk omdat er een gat middenin de slierten zit. Door in het uiteinde van het ijzerdraad een lusje te buigen stak het draad ook niet telkens weer naar buiten door de gepunnikte slierten heen. Dat lusje duw je als eerste door heel de sliert heen. De 1.1mm dikte van het ijzerdraad is precies goed om gemakkelijk vormpjes te kunnen buigen die evengoed stevig overeind blijven wanneer je de vorm bijvoorbeeld ophangt.


Ijzerdraad van 1.1mm dik is ook vrij makkelijk door te knippen met een goede stevige schaar, ik raad dus aan gewoon door alle slierten in de volledige lengte eerst het ijzerdraad te halen en achteraf af te knippen wat je niet nodig blijkt te hebben. In het punnikdraad kun je knoopjes leggen in de uiteindes en het ijzerdraad kun je ombuigen en weer een nieuw lusje van maken.


De punnikmolen gebruiken

Een punnikmolen werkt in principe op dezelfde manier als een traditionele punnikset, je steekt het garen op dezelfde manier op de klos. Wanneer het goed zit hang je een gewicht aan het uiteinde onderaan je garen en begin je met draaien aan het molentje en voila er komt een gepunnikte sliert uit! Nog nooit gepunnikt? In deze video van Prym zie je hoe de punnikmolen die ik zelf ook gebruik werkt!Ideetjes voor de punnikmolen

Online vind je talloze leuke DIY ideetjes die je kunt maken met gepunnikte slierten en ijzerdraad. Een van de bekendste DIY's is een gepunnikte naam voor op bijvoorbeeld de kinderkamer! Ik heb zelf bloemen gebogen van het gepunnikte draad, dat ging vrij makkelijk! Ze staan nu in een vaas ter decoratie en een aantal losse bloemen zonder stengel hangen aan de muur, het ziet er hartstikke gezellig uit bij elkaar. Kies je favoriete kleurencombinaties uit en ga gewoon experimenten met het buigen van het ijzerdraad, gaat het niet goed kun je het altijd weer terugbuigen en opnieuw beginnen! De bloem bladeren zijn een groot lang stuk punnikdraad, achter het rondje in het midden heb ik het ijzerdraad steeds zo strk mogelijk om elkaar heen gehaakt, van voren zie je er nu niets van! In de rondjes in het midden van de bloem zit geen ijzerdraad, dat kan wel maar ik vond het makkelijk zo. Ik heb een rondje gemaakt en toen uiteindelijk een stuk uitstekend draad door een naald gehaald en dwars door heel het rondje gehaald. Dat heb ik een paar keer in ster vorm gedaan en het draad uiteindelijk aan de achterkant weg geknoopt. Ik laat altijd tot op het laatste moment zo veel mogelijk lengte aan slieren hangen omdat het voor dit soort dingen goed van pas kan komen!bloemen punniken punnikmolen


De punnikmolen die op de video te zien is heb ik hier ook in de webshop gezet! Veel punnikplezier :)

Comments


2 tot 3 werkdagen levertijd | Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL | Eco friendly verpakking  

bottom of page