top of page
  • Foto van schrijverDaphne

Mini tutorial: Hartje borduren

Yes, een nieuwe serie posts! Elke maand komt er vanaf nu een "mini tutorial" op zowel instagram (@daffies.diy) als deze blog pagina. Hierin leg ik uit hoe je een bepaalde steek of vorm het beste kunt maken. Deze maand laat ik zien hoe je het beste een simpel hartje kunt borduren!


Video


Beschrijving

Het belangrijkste hier is dat je eerst de outline van je vorm, in de geval een hartje, vol borduurt met de backstitch. In de video zie je hoe deze backstitch precies werkt. Door de verhoogde lijn die je daardoor krijgt kun je netter borduren en lijkt het hartje omhoog te komen van de stof. Dit is een goede techniek om te onthouden voor iedere vorm die je "in wilt kleuren" met de satin stitch, denk aan een rondje of zelfs blokletters. De voor geborduurde outline geeft je ook meteen een veel beter idee van waar je de steken neer moet zetten, win win dus.


Begin met de satin steek altijd vanuit het midden van je vorm en werk naar een zijkant toe. Zo krijg je de steken rechter naar beneden, als van de zijkant begint sluipt een kleine afwijking waardoor steken schuin beginnen te staan er sneller in. Bij de satin steek geld nog steeds het principe dat je de steken zo dicht mogelijk op elkaar moet zetten. Bij de stof in het voorbeeld kun je hele kleine blokjes zien, ik schuif er telkens eentje op.


Garen splitsen

Niet te vergeten bij de satin steek, splits je garen! Voor de newbies, borduurgaren bestaan eigenlijk altijd uit 6 losse draden die om elkaar heen gedraaid zijn. Wanneer je gedetailleerd wilt werken splits je deze garen en werk je in dit geval met maar 2 garen. Dit zorgt ervoor dat je geen individuele lijnen ziet in het borduurwerk, het lijkt nu echt een groot oppervlakte. Als je 6 garen had gebruikt had je veel duidelijkere "strepen" gezien in het hartje.


Het splitsen van garen doe je door een stuk draad van de klos te knippen, ontrafel het draad aan een uiteinde en pak het aantal garen dat je wilt hebben in een hand en de rest in de ander. Houd je handen vervolgens hoog en trek het draad langzaam steeds verder uit elkaar. Het is belangrijk dat de onderkant van de garen kunnen draaien anders komen er knopen, daarom moet het draad ook van de klos zijn afgeknipt!


Applicatie

Ik heb dit hartje op een los lapje stof geborduurd voor de tutorial maar je kunt hem ook op bijvoorbeeld de mouw van een trui borduren (wearing your heart on your sleeve... 😉). Je tekent met de water oplosbare stift het patroon direct op het item en plaatst dan gewoon een kleine borduurring daaroverheen en je kunt gaan borduren! Zie je de stift nog zitten? Even onder de kraan houden en het gaat weg! Geborduurde items kunnen 9 van de 10 keer gewoon gewassen worden wanneer je de draden aan de achterkant vastzet met knoopjes. Zet de wasmachine niet op een al te hoge spincycle en gebruik voor de zekerheid een waszak en dan kan er niets gebeuren!


Benodigdheden

Voor dit hartje heb ik borduurgaren, een water oplosbare patroon teken stift, een borduurring, schaartje, katoenen stof, naalden en een draaddoorsteker gebruikt. Al deze items vind je terug in dit super grote starters borduurpakket! Daar zit ook een handleiding bij met nog veel meer patronen en borduurtips :)Veel borduurplezier!

Comments


2 tot 3 werkdagen levertijd | Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL | Eco friendly verpakking  

bottom of page