top of page
  • Foto van schrijverDaphne

Kaarsen maken in verschillende kleuren, zo doe je dat!

Soms heb je een kaars vorm waar het leuk is om met verschillende kleuren wax te werken zoals de bloem op de foto, maar hoe doe je dat? Ik leg het in deze blog stap voor stap uit!

Kaars wax smelten

Wil je kaarsen in verschillende kleuren maken dan zal je in sommige gevallen ook in meerdere verschillende pannetjes wax moeten smelten. Dat heb ik bij deze bloem alleen niet gedaan, scheelde weer wat schoonmaakwerk! Omdat voor het gele deel van de bloem op de foto hiernaast maar een heel klein beetje wax nodig is heb ik in plaats van een hele aparte kom een grote eetlepel gebruikt. Ik had nog wat gele kaars restjes liggen van een oude kaars, deze heb ik gebroken en op een grote oude eetlepel gelegd. Deze lepel hield ik vervolgens ongeveer 5 minuten boven vuur en toen heb ik het direct via de lepel in het middenstukje van de bloem gegoten! Dat ging niet helemaal netjes de eerste keer, alle wax die op een plek terechtkwam waar het niet hoorde heb ik nadat het hard was geworden weer uit de mal gehaald met een satéprikker, dit ging heel makkelijk!


Toen het middenstukje was uitgehard kon ik het tweede diepe deel van de mal vullen met weer een andere kleur wax die ik wel in een kom had gesmolten. In het voorbeeld heb ik voor zowel de bladeren als de bloem de terracotta kleurchip gebruikt, voor de bladeren maar een héél klein beetje pigment, vandaar de veel lichtere kleur, en voor de bloembladeren wat meer.

Ik heb veel was gesmolten in de lichtere kleur, die uitgegoten in het diepe deel van de mal en toen heb ik aan diezelfde wax extra kleurpigment toegevoegd. Hierdoor kreeg ik het de veel donkerdere kleur. Toen de wax van de lichte bladeren volledig uitgehard was heb ik met de donkere kleur wax de mal volledig afgevuld en deze weer opnieuw uit laten harden. Het is dus een kaars die uit verschillende laagjes wax bestaat! Over het hechten van de verschillende kleuren wax hoef je je geen zorgen te maken, dit werkt prima.


Geschikte kaars mallen

Niet alle kaars mallen zijn geschikt om zo'n kleurverloop in te maken, in de mal van bijvoorbeeld de rechter bloem op de foto zit geen diepte verschil. Hier is het dus een stuk lastiger om een kaars die laagjes bestaat in verschillende kleuren te gieten want de wax loopt meteen heel de mal door wanneer je het erin giet. De enige manier om het toch te laten lukken is als je een tussenschotje improviseert van bijvoorbeeld karton die je midden in de mal plaatst. Wanneer je dan een deel in een bepaalde kleur giet functioneert het tussenschotje als stop om de wax niet door heel de mal te laten lopen. Laat deze wax uitharden, en giet vervolgens het tweede deel en dan heb je ook een kaars met leuke kleurencombinatie! Zorg wel dat het tussenschotje goed op zijn plek blijft zitten, nog een tip, een tussenschotje met bakpapier werkt het beste - hier loopt de wax namelijk niet doorheen!Comments


2 tot 3 werkdagen levertijd | Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL | Eco friendly verpakking  

bottom of page