top of page
  • Foto van schrijverDaphne

Herfst DIY: Preserveer bladeren met bijenwas!


Herfst diy

Decoreren met herfst bladeren

Het is weer die tijd van het jaar waarin de bomen hun bladeren laten vallen, en wat is er nu gezelliger dan deze natuurlijke pracht in huis halen? Ik vind het zoeken naar de mooist gekleurde bladeren in het bos toch wel een van de leukste herfst activiteiten die er is. Zonde dat de bladeren alleen zo snel vergaan, maarr.. er is een manier om ze heel lang mooi te houden! In deze blogpost ga ik je laten zien hoe je je eigen herfstbladerenslinger kunt maken en hem jaren lang (!) kunt bewaren met bijenwas. Een leuke unieke DIY in herfst thema voor het hele gezin.herfst diy

Benodigdheden:

- Herfstbladeren (vers geplukt, droog en platgedrukt)

- Bijenwas +/- 350 gram (in blokken of korrels), ps. we hebben dit in de webshop staan!

- Een oude pan en een leeg blik of glazen kom om de was in te smelten

- Keuken thermometer voor het smelten van de bijenwas

- Lint of touw (om de slinger te maken)

- Schaar

- Optioneel: houten mini wasknijpersherfst diy

Stap 1: Herfstblaadjes verzamelen

Ga op avontuur en verzamel de mooiste herfstbladeren in verschillende vormen en kleuren. Des te meer variatie des te beter! Leg ze tussen zware boeken om ze te laten drogen en plat te drukken, dit hoeft voor maar 1 dag.


Stap 2: Bijenwas smelten

Doe de bijenwas in een glazen kom of oud blik en zet dit blik/kom in een au-bain-marie constructie op een pan met kokend water. Pas op dat je de was niet te heet laat worden, bijenwas smelt bij een temperatuur tussen de 62 en 65 graden. Laat de wax niet heter worden dan 77 graden, dan verliest de bijenwas namelijk zijn fijne geur en kleur! Dat zou zonde zijn. Om de temperatuur goed in de gaten te houden kun je een keuken thermometer gebruiken. Roer regelmatig totdat de was volledig gesmolten is.


herfst diy

Stap 3: Bladeren in de was dopen

Pak een blad en dompel het voorzichtig in de kom met gesmolten bijenwas. Zorg ervoor dat het hele blad bedekt is. Laat het blad uitdruppelen boven de kom zodat er een dun laagje bijenwas op het blad blijft zitten.


Stap 4: Laat de was uitharden

Hang het met bijenwas bedekte blad op om de was te laten uitharden. Dit kan even duren, dus wees geduldig. Je zult merken dat de bladeren een mooie glans krijgen en steviger aanvoelen. Je kunt het blad ook op een stuk bakpapier uit laten harden, hier plakt het niet zo snel aan vast.


Stap 5: Herhaal met andere bladeren

Herhaal stap 3 en 4 met al je herfstbladeren. Het is leuk om verschillende bladeren met verschillende kleuren en vormen te gebruiken voor een gevarieerde slinger!


herfst diy

Stap 6: Lint toevoegen

Knip stukken lint of touw op de gewenste lengte voor je slinger. Bevestig de bladeren aan het lint door een knoopje aan de stengel van elk blad te maken. Laat wat ruimte tussen elk blad voor een mooie, luchtige uitstraling. Tip: Je kunt de bladeren ook aan de slinger hangen met mini wasknijpertjes.


Stap 7: Ophangen en genieten!

Hang je prachtige herfstbladerenslinger op in je huis. Het zal een warme en gezellige sfeer brengen en je herinneren aan de schoonheid van de herfst, zelfs op de somberste dagen. Onder een afdakje in de tuin staat de slinger ook érg leuk (uit eigen ervaring 😉).Herfst DIY voor heel het gezin

Deze DIY herfstbladerenslinger is een relatief goedkope en gemakkelijke activiteit voor het hele gezin. Het gebruik van bijenwas om de bladeren te bewaren, zorgt ervoor dat ze langer meegaan en geeft ze een mooie glans. Probeer het eens en geef je huis een vleugje herfstige magie!

Comments


2 tot 3 werkdagen levertijd | Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL | Eco friendly verpakking  

bottom of page