top of page
  • Foto van schrijverDaphne

Borduren op mesh/tule stof met droogbloemen en borduurgaren.

Een doorzichtige fijne mesh stof in je borduurring gebruiken maakt het werkje net iets bijzonderder dan borduren op normale stof, hieronder leer je hoe het precies moet!


Borduren op tule/mesh stof

Borduren op doorzichtige tule stof vraagt om wat meer aandacht dan borduren op normale stof. Je gebruikt in principe overal precies dezelfde soort steken alleen moet je meer rekening houden met de afwerking aan de achterzijde omdat je alle draden dus gewoon ziet zitten! In dit geval maak je dus knoopjes in de uiteindes van het touw zelf om het op zijn plaats te houden. Je knoopt uiteindes niet aan elkaar tenzij ze aan elkaar geknoopt worden in een lijn waar je aan de voorzijde heb geborduurd (zo is het dan dus niet zichtbaar!)


Bij het plaatsen van de stof in de borduurring moet je ook iets voorzichtiger zijn, de stof moet uiteraard strak in de ring zitten maar geeft veel meer mee dan katoenen stof. Zorg er dus voor dat er geen vervormingen in de stof komen, dit kan gebeuren wanneer je hem te strak hebt aangetrokken. Daarnaast kun je ook niet alle steken gebruiken op tule stof, de lazy daisy steek ziet er bijvoorbeeld raar uit omdat je het draad langs de achterzijde ziet lopen, dit is ook het geval bij de rijgsteek.


Het doek afwerken op de manier zoals je dat bij katoenen stof zou doen met de rijgsteek en hem dan aantrekken gaat ook niet. Je moet bij tule stof zorgen dat de ring echt goed aangedraaid is en de stof er goed in zit en dan alle overtollige stof vlak op de rand afknippen. Zo zie je er ook niets meer van!


Droogbloemen op mesh stof borduurring

Bij het bevestigen van droogbloemen op tule stof heb je naald en draad nodig, het beste is je borduurgaren volledig te ontrafelen en met een enkel draad te werken. Voor de beginners; het ontrafelen van borduurgaren betekent eigenlijk het splitsen van de garen. Borduurgaren bestaan namelijk uit 6 losse draden die om elkaar heen gewikkeld zijn en in dit geval heb je daar maar 1 van nodig.

Ik zou aanraden een kleur garen te gebruiken die het beste matcht bij de kleur van je droogbloemen, zo valt het draad het minste op.

Leg voordat je begint je droogbloemen op je ring en kijk in welke positie je ze graag wilt hebben, je kan hier eventueel een foto van maken als referentie. Als je ze straks vast gaat zetten weet je precies waar wat moet en hoef je niet telkens te gaan passen en meten!


Verschillende soorten droogbloemen moeten op verschillende manieren bevestigd worden. Het oranje graan en de witte takjes kunnen het beste vastgezet worden door op 1 of 2 plekken een grote lus te maken met je borduurgaren door de mesh stof heen, vervolgens schuif je de droogbloemen door de lus en trek je de lus strak aan. Je kunt de garen tussen de takjes/ graantjes proberen te krijgen door met je naald hem ertussen te wurmen en vervolgens naar beneden te duwen. Wanneer de lus goed strak zit maak je in de twee uiteindes een simpele dubbele knoop. Dit is vaak al voldoende om de graantjes & takjes op zijn plek te houden omdat ze zo licht zijn. Gaat het toch hangen wanneer je de ring omhoog houd? Maak dan nog een tweede lus eromheen en zet deze opnieuw vast.


De strobloemen zijn een ander verhaal, deze moet je vastzetten door ze eerst door draad heen te 'rijgen'. Dit doe je door met de dunste naald die je hebt met een enkele garen eraan dwars door de bloem heen te prikken aan de onderzijde van de bloem en het draad erdoorheen te halen. Vervolgens haal de twee uiteindes van het draad door je mesh stof heen en maak je aan de achterzijde weer een dubbele knoop. Dit kan wat moeilijk gaan soms, je moet dan gewoon wat extra kracht zetten of eventueel een andere plek proberen. Maak je geen zorgen over het beschadigen van de bloem, hij kan wel wat hebben!


Het bevestigen van de droogbloemen zal waarschijnlijk in het begin als priegelwerk voelen maar uiteindelijk wordt je er steeds handiger in! Blijf tussendoor testen of je de droogbloemen goed vast heb gezet op de mesh stof door je ring omhoog te houden, gaat er iets bewegen dan weet je dat een extra lusje of knoopje geen kwaad kan. Zit alles goed vast dan knip je alle loshangende draden af en kun je het werkje ophangen!Commenti


2 tot 3 werkdagen levertijd | Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL | Eco friendly verpakking  

bottom of page