top of page
  • Foto van schrijverDaphne

Begin met borduren: Een simpel gratis borduurpatroon met de borduursteken uitgelegd!

Twijfel je of je een borduurpakket wilt aanschaffen? Of ben je benieuwd hoe ik borduurpatronen uitleg in de handleiding borduren? Hieronder een simpel voorbeeld!

gratis simpel borduurpatroon, borduursteken uitgelegd
Daffie's Borduurpatroon

Borduurpatroon

Dit borduurpatroon is super simpel en ideaal voor beginners, je hebt maar 2 borduursteken nodig en kunt de bloemetjes op vrijwel ieder soort stof borduren. Dus ook op bijvoorbeeld een tote bag of t-shirt! Ik heb in dit voorbeeld een oude kussensloop kapot geknipt en gebruikt als stof omdat ik de kleur zo leuk vond. Dit kun jij ook doen! Kijk eens tussen je oude kleren of andere stoffen en er zal vast wel een mooi kleur tussen zitten om op te gaan borduren. Je hebt dus eigenlijk helemaal geen borduurstof nodig!


Borduurgaren

Ik heb borduurgaren uit het starters borduurpakket gebruikt in de kleuren 783 en 738. Ik heb de garen niet ontrafeld en alle 6 de garen gebruikt. Een klosje borduurgaren bestaat namelijk uit 6 verschillende losse garen die om elkaar heen gedraaid zijn. In mijn patronen wil ik soms wat reliëf creëeren en dat doe ik dan door bijvoorbeeld een buitenste lijn met alle 6 de garen te borduren maar details in het patroon met maar 2 garen. Zo is de buitenste dikke lijn meer aanwezig dan de kleinere details.


Borduursteken

De borduursteken die ik in dit patroon gebruikt heb heten de "lazy daisy steek" en de "french knot" zo maak je ze:


French knot

Borduursteek french knot uitgelegd

Je hebt draad aan je naald vastzitten en haalt dit achterlangs door het doek zodat het van voor naar buiten komt (stap 1). Dan haal je de naald door de lus van het draad (stap 2) (dat nog steeds aan de naald bevestigd zit, dit is niet duidelijk te zien op de foto). Vervolgens wikkel je het draad nog een keer om de naald (stap 3) en trek je het draad strak (stap 4). Dan steek je de naald weer door het doek heen op ongeveer dezelfde plek en trek je het draad strak (stap 5). En dan heb je de french knot!

Lazy daisy

Borduursteek lazy daisy uitgelegd

Deze steek is ideaal voor het maken van bloembladeren. Je begint in het midden door een steek van achterlangs naar voor te halen (stap 1). Vervolgens ga je op ongeveer dezelfde plek als waar je net je draad naar voor heb gestoken terug achterlangs naar het uiteinde van je blad (stap 2). Trek het draad nog niet strak! Zorg dat er op het doek een lus zit zoals te zien is op afbeelding 3. Steek je naald vervolgens naar voren binnen in de lus en trek het draad nu wel strak aan (stap 4). Vervolgens steek je je naald weer naar achteren buiten de lus (stap 5). Trek het draad strak en klaar! Nu kun je weer naar het midden gaan om nog zo'n blad te maken.


Lijnpatroon

Het lijn patroon hieronder kun je gebruiken als achtergrond voor het overtekenen van het patroon op je doek. Met een water oplosbare stift kun je een design op je doek tekenen, deze zit in het starters borduurpakket en zijn ook los te koop. Je kunt de lijntekening van de patronen uitprinten, op het raam plakken en dan met je doek ervoor over trekken. Je kunt ook de tekening op een groot scherm (zoals een laptop of Ipad) met de helderheid op zijn hoogst openen. Dan leg je je doek daaroverheen en zie je de lijnen ook goed door de stof die je dan vervolgens kunt overtrekken. Als het niet helemaal netjes gaat is dat geen probleem, de blauwe stift kun je als je klaar bent uitwassen door het doek onder de kraan te houden en dan zie je er niets meer van! Heb je geen water oplosbare stift? Potlood zou eventueel ook kunnen werken let wel op dat je hele lichte lijnen maakt anders blijf je het misschien zien zitten en dat zou zonde zijn! Het patroon hoeft niet 1 op 1 nagetekend te worden, ik heb hem ook gebruikt als een soort losse gids, ik wilde namelijk meer bloemetjes in verschillende maten en heb dus 1 bloemetje van het patroon genomen en ben toen eigenwijs op eigen inzicht verder gaan borduren ook al had ik dit patroon dus net 5 minuten daarvoor zelf getekend om helemaal over te trekken 😅


gratis borduurpatroon bloemen


Borduren

Normaal staat er in de gids nu een overzicht met een afbeelding van het afgemaakte borduurwerk en pijltjes met welke steek waar is gebruikt, welke kleur borduurgaren, en met hoeveel garen is gewerkt. Dit spreekt nu eigenlijk voor zich omdat het patroon zo simpel is!

De 3 rode stippen in het midden zijn gemaakt met de french knot en de blaadjes met de lazy daisy steek (hierboven uitgelegd) Ik gebruikt alle 6 de garen en het middenstuk is in kleur 783 en de blaadjes in kleur 738, ik heb de borduurgaren uit het starters borduurpakket gebruikt, deze zijn ook los te koop. De borduurring is een beukenhouten, deze staan ook los op de website te koop.Copyright

De rechten op de afbeeldingen en tekst die ik gebruikt heb in deze blog zijn en blijven eigendom van Daffie's. Het is dan ook niet toegestaan deze te verspreiden zonder toestemming.Comments


2 tot 3 werkdagen levertijd | Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL | Eco friendly verpakking  

bottom of page