Workshop kaarsen maken? Ga zelf thuis aan de slag!
top of page
  • Foto van schrijverDaphne

Workshop kaarsen maken? Ga zelf thuis aan de slag!

Wil jij graag zelf kaarsen leren maken door middel van een workshop? Je kunt met een DIY pakket kaarsen maken de workshop zelf thuis organiseren zonder enige ervaring!


Workshop kaarsen maken

Lijkt het je leuk om als groepsactiviteit eens een keer kaarsen te gaan maken maar heb je er zelf geen ervaring mee? Geen zorgen! Kaarsen maken is super makkelijk en een workshop kun je zelf zonder enige ervaring thuis organiseren. In deze blog leg ik precies uit wat je nodig hebt en wat je allemaal moet weten voordat je aan de slag gaat.


Benodigdheden

  • Kaarswax, ik gebruik het liefste Soja wax omdat dit de meest duurzame wax variant is en geen nare schadelijke stoffen bevat die wel in bijvoorbeeld paraffine wax zitten.

  • Siliconen mallen in leuke vormpjes of potjes van bijvoorbeeld de kringloop! Kaarsen kunnen in allerlei potjes, schaaltjes en glaasjes geschonken worden. Je zult vast nog wel ergens een oud leuk potje hebben staan en anders zul je heel veel geschikte potjes vinden in de kringloop.

  • Lonten, je hebt veel verschillende soorten lonten voor kaarsen in een mal heb je een lang stuk lont zonder pit nodig omdat de lint door de mal heen gehaald moet worden met bijvoorbeeld een naald. Voor kaarsen in een potje is een lont met pit veel geschikter.

  • Hittebron en schenkkan, de wax moet verwarmd worden in een au bain marie constructie. Dit betekend dat je bijvoorbeeld een pan met heet water op het vuur heb staan en in deze pan een tweede kom/ schenkkan met daarin de wax die op deze manier indirect verwarmd wordt.

  • Optioneel: Kleurchips om de kaarsen een kleurtje te geven, geurolie voor geurkaarsen, een keuken thermometer als je zeker wilt weten dat je geen last hebt van witte vlekken en dergelijke op de kaarsen. Je kunt ook mooie metalen lont houders aanschaffen wil je het professioneel aanpakken, deze houden de lont mooi in het midden op zijn plekken wanneer de kaars aan het drogen is.


Hoeveel heb ik van alles nodig?

workshop kaarsen maken

Hoeveel wax je nodig hebt is afhankelijk van waar je de kaarsjes in gaat maken en hoeveel kaarsen je wilt dat ieder kunt maken. Met het getal 0.84 kun je berekenen hoeveel gram wax je nodig gaat hebben om een potje te kunnen vullen. Eerst bepaal je hoeveel ml er in het potje gaat waar je een kaars in wilt maken, weet je dit niet dan kun je het potje vullen met water en dit water vervolgens in een maatbeker gieten, zo kun je precies zien hoeveel ml vloeistof erin gaat. Wax komt niet in vloeibare vorm, het wordt het doorgaans per gram verkocht als korrels of flakes. Om te bepalen hoeveel gram je nodig hebt doe je het aantal ml x 0.84 en zo weet je hoeveel gram kaars wax je nodig hebt! Bijvoorbeeld: Je hebt een potje van 200ml waar je een kaars in wilt gieten, je doet 200 x 0.84 = 168 gram kaars wax is er nodig om het potje te vullen.


Als je dus al een beetje een idee hebt van wat voor kaarsen je wilt gaan maken kun je aan de hand van deze formule doorbereken hoeveel gram wax je nodig gaat hebben! Reken altijd zo'n 100 gram extra voor eventueel morsen en restjes die overblijven in de kan.

Voor het bepalen van hoeveel geurstof je nodig hebt mocht je geurkaarsen willen maken bestaat ook een simpele formule. Je doet het aantal ml x 0.05%. In het voorbeeld met het theekopje zou je dus 200ml x 0.05 = 10ml geurstof nodig hebben voor een normaal geurende kaars!


Hoe werkt kaarsen maken precies?

Het concept is heel simpel, je verhit de kaarswax in een au bain marie constructie naar niet meer dan 80 graden celsius totdat de wax volledig vloeibaar is. Vervolgens laat je de wax afkoelen tot 70 graden celsius en voeg je eventuele kleurchips en geurolie toe aan de vloeibare wax. Laat de wax verder afkoelen tot 60 a 65 graden en giet de wax langzaam in je mal of potje.


Het potje/ de mal moet al klaar staan met de lont op de juiste plek, de lont houd je vervolgens tijdens het gieten op zijn plek door een lonthouder te gebruiken of de lont simpelweg om een lang duur voorwerp te wikkelen dat dwars over de mal / het potje heen ligt. Is de wax erin gegoten dan laat je het een nacht staan en kun je de volgende dag de kaarsen uit de mal halen of aansteken in hun potje!


Heel goed te doen dus ook voor complete beginners, de stappen zijn super eenvoudig en goed te volgen. Gaat er alsnog iets mis? Geen zorgen! De wax kun je gewoon weer opnieuw smelten en een tweede of zelfs derde keer uitgieten.


Waar haal ik alle spullen vandaan?

Daar heb ik het XXL starters pakket kaarsen maken voor samengesteld! Hier zitten alle basis spullen in en nog meer handige dingetjes, je kunt het pakket aanvullen met losse zakjes soja wax naar eigen inzicht en eventuele losse siliconen mallen die je zo vaak her kunt gebruiken als je wilt! Bij het XXL pakket kaarsen maken komt ook standaard een uitgebreide handleidingen kaarsen maken, hierin leg ik stap voor stap uit hoe je te werk moet gaan aan de hand van afbeeldingen. Hierboven vind je de beknopte beschrijving maar in de online handleiding behandel ik iedere stap in nog veel meer detail en geef ik leuke inspiratie ideetjes. :)



Workshop kaarsen maken

workshop kaarsen maken

workshop kaarsen maken thuis










2 tot 3 werkdagen levertijd | Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL | Eco friendly verpakking  

bottom of page