Daphne
Borduren op zelf geschept papier, iets nieuws om uit te proberen!
In de categorie; geen idee of dit werkt maar volgens mij kan het leuk zijn besloot ik borduren op zelf geschept papier uit te proberen! Het resultaat is een fijn uniek werkje voor aan de muur. Het is veel makkelijker dan het misschien lijkt, hieronder deel ik een aantal tips om het zelf ook eens uit te proberen!
Zelf papier scheppen
Voor wie nog niet bekend is met zelf papier scheppen hierbij een korte beschrijving! Het is een leuke en creatieve manier om van oud papier iets nieuws te maken. Het is heel eenvoudig en het enige wat je nodig hebt is water, een blender, een frame met gaas en papier cellulose. In de webshop is een starterspakket papier maken te vinden, verder kun je gebruikt maken van oude tijdschriften of kranten voor extra veel papier en dat is het!
Het proces begint met het weken van de cellulose en papiersnippers in water, zodat ze zacht worden. Daarna mix je dit mengsel in een blender totdat het een gladde, papperige massa wordt. Deze pulp giet je vervolgens in een grote bak met extra water. Met het frame met gaas schep je vervolgens het pulp langzaam uit de bak. Het water dep je van het frame af met een theedoek en dan laat je het papier drogen, dit kan een paar uur duren of een dag, afhankelijk van hoe dik je het papier maakt. Het papier heeft een uniek grof motief en gerafeld randje, in principe dus een echt bijzonder canvas dat ieder kunstwerkje meteen een stuk unieker maakt. Of je er nu op schrijft, stempelt, schildert of in dit geval borduurt, het grove papier voegt altijd iets extra's toe naar mijn mening!
Borduren op papier, tips
Wanneer je gaat borduren op papier zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden:
Wat in mijn ervaring het beste werkt is als je het papier wat dikker dan gebruikelijk schept. Zo heb je minder kans op scheurtjes in het papier. Verder raad ik aan met maar 1 enkele draad van de streng borduurgaren te werken. 1 streng borduurgaren bestaat uit 6 kleinere draden die om elkaar heen gedraaid zijn, deze kun je gemakkelijk ontrafelen zodat je nog maar 1 dun draadje overhoud om mee te borduren.
Tip voor het ontrafelen van borduurgaren: Knip het stuk draad dat je nodig hebt van de klos garen af zodat de garen kunnen draaien wanneer je ze gaat ontrafelen. Ontrafel ook zo langzaam mogelijk, zo is de kans op knopen kleiner!
Omdat je met maar 1 enkel garen werkt kun je ook een naald gebruiken met een extra klein oogje. Vanwege het kleine oogje van de naald zul je ook maar een heel klein gaatje in het papier zien, met stof maakt het niet zoveel uit maar met papier is het wel belangrijk dat het oogje van de naald zo klein mogelijk is. Kies ook een naald met een goede extra scherpe punt, stompe naalden werken op papier niet fijn.
Niet alle borduurpatronen zijn geschikt om op papier te borduren, werkjes met bijvoorbeeld de satin stitch werken niet vanwege de vele steken vlak naast elkaar, de kans op scheuren met al die kleine gaatjes naast elkaar is heel groot! Je kunt het beste eenvoudige lijnpatronen of tekst borduren met een simpele backstitch zoals in de voorbeeldjes.
Een andere reden om niet met een al te ingewikkeld patroon te werken is het feit dat je uit de losse hand zult moeten borduren, traditionele manieren om een patroon op stof te tekenen werken op papier niet of hebben een te groot risico om het papier te beschadigen wanneer je ze weer weg wilt halen. Zonder een patroon iets borduren is een stuk eenvoudiger dan je denkt! Het geeft het werkje naar mijn mening ook altijd een leuk 'net niet perfect' randje dat het uniek maakt. Het slakje op de afbeelding is een goed voorbeeld van een patroon dat gemakkelijk uit de losse hand geborduurd kan worden. Tekst kan ook goed uit de losse hand geborduurd worden.
Go Slow! Je borduurt in een stuk rustiger tempo dan normaal en houd het papier voorzichtig vast, het spreekt misschien voor zich maar ik merkte zelf dat ik het papier wel eens vast hield alsof het gewone stof was uit automatisme, let hier goed op! Kreukels of scheuren in het papier wil je voorkomen en het papier is een stuk gevoeliger dan normale stof.
Tip: is borduren nieuw voor je? Dan zou je dit evengoed nog kunnen maken! Ik zou aanraden te starten met oefenen op een lapje stof en later het papier uit proberen. In de webshop hebben we een fijn extra groot starters borduurpakket met alle benodigdheden en uitgebreide uitleg over borduren!
De perfecte slow craft
Niet alleen het scheppen van het papier forceert je om er de tijd voor te nemen, ook het borduren zal langzaam moeten. Het is dus een echte slow craft waardoor je zult moeten vertragen en dat is naar mijn mening juist zo leuk eraan! Zo'n simpel velletje geschept papier met een klein fijn borduurwerkje erop kost al snel een paar uur tijd en dat is juist goed. De wereld draait al snel genoeg, voor dit soort dingen is het fijn de tijd te nemen. Ik zie het zelf dan ook als een vorm van creatieve meditatie :).
Comments