Zo maak je zelf een tof wandkleed met de latch hook & punch techniek!
top of page
  • Foto van schrijverDaphne

Zo maak je zelf een tof wandkleed met de latch hook & punch techniek!


Op zoek naar een creatief project voor s'avonds op de bank? Zoek niet verder! Ik heb de afgelopen 2 weken om de avond aan een wandkleed gewerkt en geloof me, het is echt heel leuk om te doen. Ik ben ook echt blij met het eindresultaat en dat terwijl ik het gewoon voor de eerste keer deed. Iedereen kan het dus en je hoeft helemaal geen brei ervaring of iets dergelijks te hebben. Ik had überhaupt nog nooit een 'latch hook' vastgehouden en nu is het als een verlenging van m'n arm geworden ;)



Wat heb je nodig?

PS. niets is gesponsord!


- Punch naald, Hier is hij het goedkoopste, ik heb dezelfde gebruikt werkt prima.

- Latch hook, Hier is hij het goedkoopste ik vind hem fijn werken.

- Stramien doek, ik heb deze gekocht en ben erg tevreden over de kwaliteit.

- Hanger, ik gebruik deze dit is ook veruit de goedkoopste die ik tegen ben gekomen, plus ziet er leuk uit en heeft handige oogjes.

- Voor de wol ben ik de stad in gegaan en heb ik bij Pia wol in Breda wat kleuren uitgezocht (support your locals), helaas verkopen ze niet heel hun assortiment online. Veel van dezelfde merken verkopen ze ook bij www.breiwebshop.nl voor goede prijzen. Voor mijn wandkleed heb ik verschillende soorten en diktes wol gebruikt, hieronder een lijstje van een aantal aanraders (let op niet precies dezelfde kleuren die ik heb gebruikt).

- Grof oker geel van Katia

- Dun salie groen Drops

- Lontgaren grof roze Namaste

- Wit grof Katia

- Licht oud roze grof Drops


Via de website van breiwebshop kun je heel makkelijk zoeken op bepaalde diktes en kleurtonen. Ze hebben zo'n beetje iedere variant die je kunt bedenken. De foto's komen ook heel goed overeen met de daadwerkelijke kleur. Bij mijn eigen wandkleed heb ik maar 1 fijne wol gebruikt (voor de licht groene lange slierten) en voor de rest alleen maar wat grovere varianten, dit werkt ten eerste sneller omdat je met 1 steek meer oppervlakte opvult en daarnaast geeft het meer textuur aan het kleed.


Ik zou aanraden de kleuren van je interieur te matchen met het wandkleed en niet meer dan 6 verschillende kleuren te gebruiken. Vind je het lastig de kleuren te kiezen? Je zou een soort moodboard kunnen maken met de afbeeldingen van de verschillende soorten wol die je wilt bestellen om te kijken of het mooi matcht!


Hoe ga je te werk?


Je begint met het uit tekenen van het patroon dat je wilt maken op het stramien. Ik heb gewoon een zwarte stift gebruikt, dit zie je toch niet meer wanneer je klaar bent. Het hoeft niet per sé ergens op te lijken, ik heb heel grof een bergen met ondergaande zon lijnen patroon aangehouden maar je kunt ook gewoon abstracte vormen tekenen. Vervolgens is het belangrijk dat je niet je doek meteen op de gewenste afmetingen afknipt. De zijkanten gaan namelijk rafelen, het beste is dus om de afmetingen ook uit te tekenen op het hele doek en dan daarbinnen te gaan werken, als je klaar bent kun je dan de randen eraf knippen.


Garen knippen

Bij de latch hooking techniek heb je veel losse stukjes garen nodig van dezelfde lengte. Kijk eerst hoelang je de wol wilt uit laten steken bij een bepaald deel op je stramien, houd er vervolgens rekening mee dat je garen dubbel gevouwen worden dus de lengte van de losse stukjes garen moet 2 keer zo lang zijn als de lengte dat je hem uit wilt laten steken. Wat het snelste werkt is om een stuk karton in de gewenste lengte af te knippen van de wol (niet dubbel). Vervolgens wikkel je het draad er heel vaak omheen en knip je alle garen aan een zijkant in de lengte door. Zo is het

automatisch 2 keer zo lang als de gewenste uitsteek lengte en heb je heel veel van dezelfde stukjes in een keer klaar.


Latch hooking


Met de latch hook bevestig je deze losse stukjes garen op je stramien. Dit doe je zo:

Haal eerst het haakje door je stramien, vervolgens druk je hem omhoog zodat heel de hook er doorheen is. Leg dan

je stukjes garen achter de latch hook. Hier gebruik ik 2 draden tegelijk want dit werkt sneller, bij wat dunner draad kun je er ook 3 tegelijk doen.

Vervolgens haal je het draad door de hook en sluit je hem. Dan trek je de hele hook weer terug door het gat met de garen erbij en dat is het!




Als je werkt met lange slieren hoef je niet ieder gaatje op het stramien te vullen. Hier zie je dat ik alleen bij de bovenste rand alles in een lijn heb gevuld. Vervolgens heb ik her en der eronder een lijn gedaan om het geheel op te vullen en van de voorkant lijkt het net alsof alles gewoon gedaan is! Hoeveel gaten je dus echt moet opvullen ligt aan hoe lang je de slierten wilt maken.

Achteraf kun je altijd je wol korter knippen. Ik heb zelf hier wat duidelijkere laagjes in geknipt.



Punchen


Je kunt heel je wandkleed met de latch hooking techniek maken maar ik heb ervoor gekozen een deel met een punch naald te doen. Dit gaat namelijk sneller als je iets wilt opvullen met hele korte stukjes wol. Zo gebruik je de punch naald:


Er zit een hele lange 'threader' bij de punch naald, hiermee kun je de wol erdoorheen halen. Je haalt eerst de threader door de punch naald heen zodat de ronde kant er aan de achterzijde uitsteekt. Je haalt je draad door de uitstekende lus van de threader en trekt hem vervolgens terug door de punch naald heen. Dan doe je hetzelfde bij het gat op de punt van de punch naald. Je kunt gewoon heel je bol wol aan je draad laten zitten.




Het punchen zelf is alleen maar een kwestie van het uiteinde van de punch naald helemaal door een gat te steken en weer terug te halen en dit blijven herhalen. Je werkt vanaf de achterzijde van het stramien zodat de lus aan de voorzijde zichtbaar is.Het is belangrijk dat je draad op de bol wol goed los zit en uit zichzelf dus makkelijk mee kan bewegen en niet ergens blijft haken anders mislukken je lussen. Op de punch naald heb je verschillende standen, bij stand 'a' steekt je naald het verste uit en krijg je de grootste lus. Dit is eigenlijk de enige stand die ik gebruikt heb.


Later kun je ervoor kiezen een deel (of alle) lussen af te knippen zodat er alleen nog een klein beetje wol uitsteekt. Ik heb dat zelf ook gedaan, hier zie je goed het verschil tussen de onbewerkte en de geknipte lussen. Bij het punchen is het het beste om wat dikkere wol te gebruiken, bij de hele dunne heb je het risico dat je kale plekken gaat zien of de wol simpelweg uit het doek valt. Dat zal nu niet gebeuren omdat de wol goed dik is!




Afwerking


Ben je klaar met je wandkleed? Dan is het alleen nog maar een kwestie van de randen afknippen en hem bevestigen aan je hanger. Ik heb die van mij met 4 simpele lussen van overgebleven wol aan de hanger bevestigd. De wol haal je op gelijke hoogte door het stramien heen en met een knoopje heb ik er een lus van gemaakt. Op de achterzijde heb ik niets van lijm of iets dergelijks gebruikt omdat het niet om bijvoorbeeld een kleed waarover heen gelopen moet worden gaat dus dat vond ik onnodig, het zit zo al stevig genoeg!


Ik ben echt heel benieuwd of jullie ook een wandkleed gaan maken, laat het me weten via instagram! Voor vragen en dergelijke ben ik ook altijd bereikbaar, bedankt voor het lezen in ieder geval, het volgende DIY project? Daar moet ik nog even over nadenken ;)

















2 tot 3 werkdagen levertijd | Gratis verzending vanaf 22.49 binnen NL | Eco friendly verpakking  

bottom of page