• Daphne

Zo maakte ik bijzondere kandelaren met zelf drogende klei!


Deze kandelaren kun je met weinig materiaal zelf thuis maken! Ik ben groot fan van keramiek maar heb helaas geen speciale oven om de klei in af te bakken. Ik kwam er echter achter dat je met zelf drogende klei van iets betere kwaliteit al een heel eind kunt komen! Geen gedoe met ovens dus en evengoed was deze klei sterk genoeg om de kaarsen te kunnen houden.


De klei die ik heb gebruikt komt hier vandaan, ik heb ook nog deze chamotte korrels toegevoegd aan de klei. Dit geeft het 'spikkel' effect en laat de klei er mooi natuurlijk uit zien.


De klei bewerken

Het geheim van de klei er mooi glad uit laten zien is een deegroller, heel veel water en snel werken! Ik begon met de klei in een grote bol rollen, voor me had ik al een bakje water, snijplank en een deegroller klaar liggen. De ronde bol klei maakte ik vervolgens een beetje vochtig en begon ik met de deegroller plat te rollen. Toen de klei mooi plat was heb ik een grote dikke (denk 5cm breed) sliert klei uitgesneden in de lengte. Deze ben ik toen met de deegroller mooi rond gaan maken en hier heb ik ook de chamotte korrels toegevoegd. Met water boetseerde ik alle oneffenheden in de klei weg. Zorg dat je sliert zo lang mogelijk is, het liefst zit alle klei in 1 zo'n sliert zodat je in een keer door kunt werken. Dit maakt de verbindingen in de klei ook het sterkst.


Vormen maken

Het geheim van de kandelaar stabiel maken zit hem in de grote ronde voet. Des te groter het rondje des te stabieler je kaars! Je maakt met de sliert eerst het grote rondje en boetseert de uiteindes aan elkaar. Zorg dat je sliert langer is dan dat je nodig had voor het voet rondje en er dus nog een behoorlijk stuk sliert uitsteekt. Dit gebruik je voor de rest van de kandelaar, laat de sliert door naar boven lopen en maak met het uiteinde een bolletje klei, druk hier vervolgens een kaars in zodat je precies de juist pasvorm heb. Blijf het boven gedeelte vormen en de kaars erin drukken tot dat je helemaal tevreden bent! Je zal al merken dat het allemaal nog niet op zichzelf overeind blijft staan, ik heb een half afgeknipte wc rol gebruikt om het bovenstuk te ondersteunen. Dit heb ik 2 dagen zo laten staan en toen ben ik voorzichtig gaan proberen of hij de kaars al hield, dit lukte!


Andere ideeën

Er zijn talloze andere kunstwerkjes die je kunt maken met de klei, ik heb alleen deze nog maar uitgeprobeerd maar ik denk dat het wel zou lukken met andere vormen! De foto's hieronder zijn van studio ierde en zijn van keramiek. De wier rook houder en knoop decoratie stukken vind ik echt héél tof!

#diy #doehetzelf #borduren #borduurpakket #borduurring #klei #kleivormen #doehetzelfpakket

55 keer bekeken

Gratis verzending vanaf 19.50 binnen Nederland    🌼    1 tot max. 5 werkdagen levertijd   🌼     Eco friendly verpakking & materialen

Klanten service

Retourbeleid
Levertijd

Betalen

Contact opnemen

Zakendoen met Daffie's

Wholesale

Adverteren

Verkopen via Daffie's

© 2019

Bedrijfsinformatie

KVK nummer          76917509

E-mail adres           daffiesdiy@gmail.com

Contact persoon     Daphne Vlaar

Adres                   Acaciastraat 103,                                                           4814HG Breda. 

  • Instagram

Volg ons op Instagram!
@daffies.diy