DIY Tutorial: Een toffe (goedkope) hanglamp maken!


Ik ben gek op van die mooie hanglampen met allemaal lichtjes aan snoeren op verschillende hoogtes, hoe uitgebreider hoe leuker! Nu kost zo'n lamp in de winkel al snel 200 euro of meer en dat heb ik er niet helemaal voor over... Dus zelf maar aan de slag dan! Bij mij thuis hangt nu al een jaar een zelfgemaakt exemplaar waar ik toch wel erg trots op ben en in totaal heeft hij me minder dan 50 euro gekost, win win dus want ik noem het altijd even op aan gasten "ja ja die heb ik helemaal zelf gemaakt, echt waar ;) " en het heeft me wat geld bespaard! Hieronder volgt een stappen plan waar je makkelijk vanaf kunt wijken om je eigen twist te geven aan de lamp.

Benodigdheden:

  • Een basis waaraan je de lampen gaat hangen, een groot stuk rest hout of een oud fietsenwiel, houten ladder voor boven een bar etc. zouden allemaal gebruikt kunnen worden.

  • Als je het echt helemaal zelf wilt gaan maken dan heb je de volgende dingen nodig, (lees verder voor de makkelijke manier) :

- Strijkijzer snoer in het gewenste aantal meters. - Fittingen in dezelfde fitting maat als je gewenste lichtbronnen (meestal e27) - Trekontlaster, hier heb je meerdere van nodig. Sowieso een voor je plafondkap en voor elke individuele lamp die je monteert heb je er ook een nodig. Een trekontlaster houd namelijk de plafondkap op zijn plek en verstevigd de lamp zodat hij niet alleen maar aan draadjes hangt. - Plafondkap om je plafond mee af te werken. - Lasklem om de draadjes met elkaar te verbinden als je meerdere lampen op een lichtpunt wilt (wat wij willen). Op deze pagina wordt dit principe veel beter uitgelegd dan ik ooit zou kunnen ;) https://www.snoerboer.nl/advies/zelf-een-lamp-maken/meerdere-lampen-aansluiten-op-een-lichtpunt/.

  • Klonk dat allemaal veel te ingewikkeld? Op de website van Wish hebben ze de constructie zoals hierboven beschreven al afgemaakt te koop staan voor een vriendelijke prijs! Alles is al gemonteerd en je kan kiezen uit verschillende aantallen snoeren. 8 snoeren kost bijvoorbeeld maar 23 euro, dit is wel exclusief de lichtbronnen, qua kosten scheelt het niet eens zo heel veel van het helemaal zelf doen.

  • De lichtbronnen, ik persoonlijk vind het leuk om verschillende maten lichtbronnen bij elkaar te hangen, let wel op dat je hetzelfde aan lumen en watt koopt zodat je geen grote verschillen heb in hoeveel licht de lampen geven.

  • Je kunt ook kleine bolletjes kopen en in een oude jampot ophangen! Dan moet je dus jam potjes of andere glazen potjes (met deksel) gaan verzamelen. (zie foto's onder aan de pagina voor een voorbeeld).

  • Je heb ook nog iets nodig om je basis mee op te hangen, als je een stuk hout gebruikt kunnen dat bijvoorbeeld kettingen of grof touw zijn waar je het stuk hout in hangt, vervolgend monteer je de kettingen aan het dak door middel van bijvoorbeeld een grote schroef met haakjes eraan.

  • Een elektrische boor is nodig om de gaatjes in het plafond te boren, verder heb je niet echt ander gereedschap nodig.


Stap 1: Kies je design

Heb je alle spullen verzameld en een

design in je hoofd zitten? Dan kun je

aan de slag. Ik ben zelf gegaan voor

een stuk resthout en heb daar de

zogenoemde 'spinnenlamp' van wish

omheen gewikkeld. Ik heb ook geen

jam potjes gebruikt maar gewoon kale bolletjes in verschillende formaten.


Stap 2: Hang je basis op

Het werkt het makkelijkst om eerst je

basis goed stevig aan het plafond te

hebben gemonteerd, zoals eerder

beschreven kun je dat met haken doen

en daar een touwen of kettingen aan

hangen waar je vervolgens je basis

weer in of aan hangt. Een goede

haak in het plafond krijgen is niet moeilijk, bij de lokale bouwmarkt kunnen ze je goed

adviseren over elk type plafond. Dit is nog een linkje naar een makkelijke uitleg.

Let wel op dat je je basis onder een al bestaand lichtpunt heb hangen, anders kan het

nog wel is een lastige klus worden.


Stap 3: Hang de lampen erin

Monteer de lampen aan het lichtpunt (dit is niet mijn sterke punt dus hier is weer een

linkje naar een site die het goed uitlegt). Vervolgend wikkel je je snoeren om je basis

heen op de gewenste manier. Speel bijvoorbeeld met hoogteverschil door het draad een

keer extra eromheen te wikkelen!


Tip voor de jam potjes: Boor gaten in de deksel in een ronde vorm (meet van te voren hoe groot het rondje moet zijn), uiteindelijk druk je het rondje er dan zo uit. Dan kun je zo het draad van het bolletje erdoorheen halen en het lampje er weer op zetten. Vervolgend draai je de deksel gewoon weer op het potje en klaar. Het bolletje moet breder zijn dan het gaat maar het opzetstuk moet wel door het gat passen. Even meten dus!


Tip voor buiten verlichting zonder stroom punt: Een zelfde soort idee kan ook gemaakt worden zonder stroom te hebben voor buiten bijvoorbeeld! Je neemt een stuk hout (of andere basis) en monteert het aan bijvoorbeeld een boom met touwen. Je heb hier natuurlijk geen stroom dus wat je doet is super simpel, je haalt van die stringlichtjes op batterijen en stopt ze in een glazen potje. In de deksel van het potje boor je een klein gaatje en daar haal je touw doorheen en maakt een grote knoop aan de onderkant zodat het touw er niet meer uit kan. Vervolgens bind je de touwen met de potjes aan de uiteindes om de boom tak heen en voila, een super toffe lamp voor buiten!


Hier nog een aantal afbeeldingen ter inspiratie:#DIY #DIYpakket #daffies #DIYinspiratie

Zeep maken pakket, slijm maken pakket, DIY pakket, Droogbloemen, DIY inspiratie, DIY blog

Gratis verzending vanaf 19.50 binnen Nederland    🌼    1 tot max. 5 werkdagen levertijd   🌼     Eco friendly verpakking & materialen

Klanten service

​

Retourbeleid
Levertijd

Betalen

Contact opnemen

​

​

​

​

​

Zakendoen met Daffie's

​

Wholesale

Adverteren

Verkopen via Daffie's

​

​

​

© 2020

Bedrijfsinformatie

​

KVK nummer          76917509

E-mail adres           info@daffiesdiy.com

Contact persoon     Daphne Vlaar

Adres                   Acaciastraat 103,                                                           4814HG Breda. 

​

​

​

​

  • Instagram

Volg ons op Instagram!
@daffies.diy

​

​

​

​