Breid je planten familie uit! Zo stek je planten.


Stekken is de ultieme manier om je planten familie uit te breiden, ik doe het al jaren met veel plezier want het is toch echt wel extra leuk om je eigen plantje op te zien groeien!

Het makkelijkste plantje om te stekken is de Pannenkoekplant. Die groeit zijn eigen stekjes die je makkelijk van de moederplant af kunt halen. Maar eigenlijk kan je bijna iedere plant wel stekken - je hebt alleen geduld nodig!


De beste tijd van het jaar om je planten te stekken is in het voorjaar. Er is voldoende licht en warmte voor je stekjes om goed te wortelen en te groeien. Het beste is om planten te stekken die al gezond zijn, dan zullen de stekjes ook beter groeien. Als je een deel van de plant gaat stekken kies dan voor het wat sterkere deel, de zwakkere delen moeten nod groeien.

Het ideale stekje is ongeveer 10 tot 15 centimeter lang. Als je stek wat bladeren aan de onderkant langs stengel heeft zitten dan kun je die eraf halen, de stengel gaat namelijk de grond of het water in. En goed om te weten, sommige stekjes wortelen binnen enkele weken, maar andere kunnen daar maanden over doen. Zolang je stekje er nog gezond uit ziet, en niet verdroogd of verlept is, dan is het druk bezig wortels te ontwikkelen.


Verschillende planten stek je op verschillende manieren, want niet alle planten zijn op dezelfde manier te vermeerderen. Bij sommige planten is een enkel blaadje genoeg, terwijl je voor andere planten ook echt een stuk van de stengel nodig hebt. Bij sommige planten herken je snel hoe je hem kan stekken. Heeft je plant lange stengels met luchtwortels naast de blaadjes, dan kun je een stengelstek nemen. Dit zijn bijvoorbeeld de Monstera deliciosa, Monstera adansonii, Epipremnum planten en veel Philodendrons. Groeit je plant op een stevige stam, die al dan niet vertakt? Dan kun je een kopstek maken. Maar je kunt de stam ook in meerdere stukken verdelen en een tussenstuk laten wortelen. Denk onder andere aan de Ficus, Yucca of Dracaena. Vetplantjes zoals een Sedum Burrito hebben vaak blaadjes die je in z’n geheel van de stam af kunt halen. Van zo’n bladstek kan een heel nieuw plantje groeien. Dit kan ook bij sommige Peperomia’s en Begonia’s.


Je kunt je planten op verschillende manieren laten wortelen. De makkelijkste manier voor de meeste stekjes is om ze in het water te laten wortelen. Je kunt goed in de gaten houden of het goed gaat met je stekjes en je hoeft niet bang te zijn dat je te weinig water geeft. De nieuwe wortels die gaan groeien vullen je glazen vaasjes ook nog eens heel mooi! Het enige nadeel aan deze methode is dat je plantje een tijdje moet wennen als je hem in de potgrond stopt. Dan is het goed om de grond licht vochtig te houden, totdat je ziet dat je plant zich goed aanpast. Planten die je met een enkel blad stekt kun je direct in of op de grond leggen.Een stekje heeft altijd net even wat meer zorg nodig dan een volwassen plant. Vooral als er nog geen wortels aan je stekjes zitten, is het voor je plant nog een uitdaging om water op de nemen. Je kunt de stekjes in de aarde een handje helpen door een kleine kasje over het plantje heen te maken. Dit kun je makkelijk doen met een plastic zakje. Het hoeft niet helemaal luchtdicht te zijn en het is goed zo nu en dan even te luchten.


Voor de meeste planten geldt dat als de wortels zo’n 5 tot 10 centimeter zijn, je het plantje in de grond kunt zetten. Bij grotere stekken, zoals bijvoorbeeld stekken van een Monstera deliciosa, kun je beter wat langer wachten. Laat je je stekjes heel lang in het water staan, dan zal de plant niet zoveel gaan groeien. Het ziet er natuurlijk wel erg mooi uit, die wortels op water. Dus als je het niet erg vindt dat de plant niet zoveel groeit, kun je hem best op water laten staan.

Gratis verzending vanaf 19.50 binnen Nederland    🌼    1 tot max. 5 werkdagen levertijd   🌼     Eco friendly verpakking & materialen

Klanten service

Retourbeleid
Levertijd

Betalen

Contact opnemen

Zakendoen met Daffie's

Wholesale

Adverteren

Verkopen via Daffie's

© 2020

Bedrijfsinformatie

KVK nummer          76917509

E-mail adres           info@daffiesdiy.com

Contact persoon     Daphne Vlaar

Adres                   Acaciastraat 103,                                                           4814HG Breda. 

  • Instagram

Volg ons op Instagram!
@daffies.diy